Zoeken

Kostal verhuist productie van Barcelona naar Marokko

14 juli 2022 - 12:20 - Economie

©

Kostal, een fabrikant van onderdelen voor elektrische voertuigen, is van plan de productie van zijn fabriek in de provincie Barcelona verder te verplaatsen naar zijn fabriek in Marokko, waar de kosten lager zijn.

Kostal bereidt zich voor op het ontslag van 16% van het personeel (120 mensen), die in de fabriek in Sentmenat werken. Dit komt door productieproblemen als gevolg van de bevoorradingscrisis die de automobielsector al meer dan een jaar teistert, vooral door het tekort aan microchips, zo informeert Economia Digital.

Volgens de werknemersvertegenwoordigers wordt deze crisis verergerd door een "verplaatsing van de productie" van de fabriek in de provincie Barcelona naar de fabriek in Marokko, waar de kosten lager zijn. Daarom roepen ze de leiders van het bedrijf op om de massaontslagen te stoppen en nodigen ze hen uit aan de onderhandelingstafel om maatregelen voor hun arbeiders te vinden.

De vakbond legt uit dat 89 werknemers de vervroegde pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt en biedt aan een overeenkomst te sluiten om vrijwillig ontslag mogelijk te maken. De organisatie betreurt echter dat Kostal "te kwader trouw" handelde toen het de ontslagdocumenten in de zomer indiende, want toen was een deel van het personeel en de ondernemingsraad met vakantie. De vakbond eist dat de onderhandelingen in september worden hervat, als alle werknemers beschikbaar zijn.

De maatregel komt op een moment dat de belangrijkste autofabrikanten in Catalonië overschakelen op meer duurzame mobiliteit. Seat, bijvoorbeeld, wil de komende jaren 500.000 elektrische Cupra’s verkopen om te concurreren met Nissans QVE en Silence voertuigen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team