Zoeken

Mohammed VI op de hoogte gebracht van voortgang coronavaccin

16 oktober 2020 - 15:50 - Marokko

©

Koning Mohammed VI is door het kabinet op de hoogte gebracht van de economische plannen voor 2021 en de voortgang van de ontwikkeling van het Covid-19-vaccin.

De woordvoerder van het koninklijk paleis, Abdelhak El Mrini, heeft in een verklaring laten weten dat de minister van Volksgezondheid voortdurend in contact staat met de Chinese overheid en de bedrijven die meewerken aan de ontwikkeling van het vaccin. Volgens de minister gaat het de goede kant op.

Het nieuws over de voortgang van het vaccin is slechts één van de onderwerpen die aan bod komen in de verklaring. De kern van het communiqué gaat over de herziening van de begrotingswet voor het begrotingsjaar 2021, een evaluatie die is uitgevoerd door de minister van Economische Zaken, Financiën en Bestuurshervorming. Volgens de nationale penningmeester is dit wetsvoorstel een paar dagen geleden opgesteld naar aanleiding van de richtlijnen uit de toespraak van Koning Mohammed VI die hij onlangs heeft gehouden in het parlement. Volgens de minister is dit wetsvoorstel een routekaart om de crisis te boven te komen.

In het wetsvoorstel ligt de nadruk op het bouwen van een sterke en concurrerende economie met een meer inclusief sociaal model. Uit het voorstel blijkt ook dat de corona pandemie grote gevolgen heeft voor de economische plannen van het koninkrijk. Het doel is om de lancering van het nationale herstelplan voor de economie te bespoedigen. Om dat te doen zal de staat alle middelen inzetten om de huidige financiële inspanningen te versterken, zo staat er te lezen in de persverklaring. Ook wordt er een idee gegeven van hoe het Mohammed VI fonds van 230 miljard dirham ingezet gaat worden en wordt er vermeld dat het "Intelaka" programma, om jonge Marokkanen aan een baan te helpen, een belangrijke rol gaat spelen in 2021.

Naast het versterken van de economie is de Marokkaanse overheid van plan om een versnelde invoering van de verplichte ziektekostenverzekering te realiseren. Het budget voor deze sector in 2021 zal met bijna twee miljard dirham worden verhoogd, tot meer dan 20 miljard dirham. De derde doelstelling van het wetsvoorstel is om de sociale diensten beter te laten functioneren. Zo moet er een centraal agentschap worden opgericht om de verschillende overheidsdiensten beter samen te laten werken en moeten de afzonderlijke openbare instellingen worden hervormd.

In verband met deze voorgenomen hervormingen heeft de ministerraad ook een wetsvoorstel aangenomen om de procedure voor de benoemingen voor hoge ambtelijke functies te veranderen. Drie juridische teksten met betrekking tot het militaire domein stonden eveneens centraal in deze ministerraad, meldt dit persbericht van de woordvoerder van het koninklijk paleis gepubliceerd door MAP.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team