Zoeken

Royal Air Maroc verkeerde al in crisis vóór de coronapandemie

24 oktober 2020 - 18:50 - Marokko

©

Nog voordat covid-19 de luchtvaartsector in de financiële problemen heeft gebracht, verkeerde luchtvaartmaatschappij Royal Air Maroc (RAM) in 2019 al in de problemen. Dit blijkt uit een rapport van het Directoraat van Openbare Instellingen en Ondernemingen (DEPP). Volgens deze publicatie heeft RAM in 2019 al een verlies van 131 miljoen dirham geleden.

Het jaar 2020 heeft RAM echter nog meer misère opgeleverd. Het Marokkaanse staatsbedrijf houdt rekening met een nettoverlies van 3,73 miljard dirham. "De ongunstige ontwikkeling van de wisselkoersen, de spanningen met de piloten, de technische problemen met de B737-8 Max toestellen en de staking van de bagage-afhandelaars", zijn volgens het DEPP enkele redenen voor de negatieve cijfers. Verder staat er in het rapport dat de Covid-19-pandemie de activiteiten van RAM ernstig heeft verzwakt.

Het directoraat onderstreept ook dat de negatieve ontwikkeling van de luchtvaartmaatschappij gevolgen zal hebben voor de grootaandeelhouder, het Hassan II-fonds. "Het fonds werd als aandeelhouder opgeroepen als onderdeel van het rampencrisisplan om ondersteuning en financiële steun te bieden in de uitzonderlijke omstandigheden van de pandemie. In deze context heeft het Fonds een financiële bijdrage van 1,5 miljard dirham aan voorschotten op lopende rekeningen toegekend die volledig zullen worden gekapitaliseerd tijdens de kapitaalverhoging van de genoemde onderneming," aldus het DEPP. In het rapport wordt benadrukt dat het noodzakelijk is dat RAM wordt geherstructureerd, meldt Le 360.

Op 28 september liet de minister van Financiën, Mohamed Benchaaboun, tijdens een zitting van de financiële commissie in het Huis van Afgevaardigden nog weten dat de Marokkaanse regering heeft besloten dat RAM een steunbedrag van 1,17 miljard dirham zal krijgen in 2021. Dit jaar is er 700 miljoen dirham uitgetrokken voor de luchtvaartmaatschappij. In augustus had Benchaaboun al aangekondigd dat het reddingsplan voor RAM in totaal 6 miljard dirham bedraagt, waarvan 3,6 miljard aan financiële injecties vanuit Rabat en 2,4 miljard aan leningen waar de overheid garant voor zal staan.

Bladna.nl