11 juli 2025 - 19:40 - Marokko
Khadija Chaou dreigt samen met haar jongste zoon uit haar sociale woning in het Belgische Molenbeek gezet te worden. Deze uitzettingsprocedure loopt al jaren en heeft te maken met het gedrag van haar oudere zonen. Ondanks eerdere steun van bepaalde politieke partijen die nu deel uitmaken van de meerderheid, houdt Molenbeekse Woningen vast aan de uitzetting, waarbij ze verwijzen naar meldingen van geweld.
Het begon in 2018, toen Khadija een sociale flat kreeg in de Gandhi-torens in Osseghem. Al snel ontstonden er problemen met haar oudere zonen. Hun gedrag verslechterde tijdens de coronaperiode, wat leidde tot politierapporten en uiteindelijk een uitzettingsprocedure. In 2022 werd een eerste uitzettingsbevel uitgesproken, dat door de rechter werd geannuleerd. De rechter vond een uitzetting van een moeder met vier minderjarige kinderen, zoals ze toen waren, niet gerechtvaardigd. Molenbeekse Woningen ging echter in beroep en kreeg in maart vorig jaar alsnog gelijk.
Lees ook: Khadija Chaou niet uit flat gezet in Molenbeek
José Garcia van het Huurdersbond, die Khadija bijstaat, vertelt dat politieke partijen zoals het PTB en Ahmed El Khannouss van Molenbeek autrement (nu voorzitter van het OCMW) Khadija in 2022 nog steunden. Na het succesvolle beroep werd een akkoord bereikt: de uitzetting werd uitgesteld totdat een ander onderkomen was gevonden. In ruil daarvoor beloofde Khadija enkel haar jongste zoon van 12 mee te nemen. Haar oudste zoon (21) is inmiddels vertrokken en de 19-jarige tweeling zoekt via het OCMW en een vzw voor jongerenhuisvesting naar een eigen oplossing.
Lees ook: Khadija met huisuitzetting bedreigd door gedrag zoon in Molenbeek (video)
Begin 2025 kreeg Khadija een kamer aangeboden in Le Relais, een opvanghuis van het OCMW. Ze weigerde dit, omdat het een tijdelijke opvang betrof en niet de beloofde volwaardige woning. Deze weigering heeft de uitzettingsprocedure opnieuw in gang gezet, met een nieuw uitzettingsbevel voor eind juli. Khadija, die al sinds haar vijfde in Brussel woont, is bereid de gemeente of zelfs Brussel te verlaten om een plek te vinden waar zij en haar jongste zoon, die volgend jaar naar Saint-Louis gaat, rustig kunnen leven.
Lees ook: "Ik heb de koning geschreven om niet op straat te belanden": noodkreet Marokkaans gezin in Antwerpen
Molenbeekse Woningen handhaaft de uitzetting. In een communiqué stelt de organisatie dat uitzettingen uitzonderlijk zijn – dit is pas de tweede in vijf jaar wegens ernstig gedrag, waaronder "bedreigingen en geweld tegen personeel". Er zijn bemiddelingspogingen en twee verhuisvoorstellen, waaronder een nieuw appartement met drie slaapkamers, afgewezen door de familie. Hoewel men de emoties begrijpt, is het volgens hen noodzakelijk om de veiligheid en het welzijn van andere huurders en personeel te waarborgen. Een mogelijke oplossing die nu wordt onderzocht, is een aanvraag voor sociale huisvesting in Wallonië, met steun van het OCMW van Molenbeek.
Geldafpersing op Marokkaanse weg (video)
Europa zoekt naar deze vermiste Marokkaanse topsporters
Politicus vast voor vastgoedfraude in Tanger
Belangrijke verbindingsweg in Nador is "een schande"
Marokkaans raadslid doneert lever om tante te redden
Nederlander betrapt met camper vol hasj bij grens Marokko
Geldafpersing op Marokkaanse weg (video)
Politicus vast voor vastgoedfraude in Tanger
Belangrijke verbindingsweg in Nador is "een schande"
Marokkaans raadslid doneert lever om tante te redden
Nederlander betrapt met camper vol hasj bij grens Marokko
Stranden Al Hoceima gekaapt, autoriteiten machteloos
Marokkaanse politici verdacht van landroof
Woede om plotselinge stijging schoolgeld in Marokko