15 oktober 2024 - 10:30 - Wereld
Karim Amghar, mbo-docent, schrijver en programmamaker in Nederland, was als kind een rustige, stille jongen. Maar toen hij na een goede Cito-score toch naar het vmbo-kader moest, veranderde dat. "Van een lief, zacht ventje werd ik een jongen van de straat", vertelt hij. Karim was boos op de wereld.
Karim Amghar herinnert zich een ontmoeting met een oud-leerling die uit zijn Lamborghini stapte. "Hij had een mooi bloesje en goede sneakers aan. Iedereen in mijn klas dacht dat het een drugsdealer was. Hij stapte op me af. ’Meneer, kent u mij nog?’, vroeg hij. ’U heeft mij tien jaar geleden lesgegeven. Ik ben nu succesvol auto-ondernemer. Ik vergeet nooit meer dat u mij altijd serieus heeft genomen.’" Dat is precies wat Amghar probeert te doen voor zijn leerlingen. "Ik onderschat niemand. Je weet nooit in wat voor situatie iemand zich bevindt, of wat voor potentie er in iemand zit. Ik heb het zelf ook meegemaakt," zegt de docent aan Rijnmond.nl.
Lees ook: Karim Amghar ontmoet voor Eid ul-Adha mensen die het zwaar hebben
Op de basisschool haalde Amghar een Cito-score die voldoende was voor havo/vwo. Hij was blij, want hij kon dan met zijn vrienden mee naar school in Rotterdam. Maar zijn leraar adviseerde vmbo-kader. Hij zij dat Amghar "niet te hoog moest mikken", vertelt de mbo-docent. "Dat stak enorm."
Op het vmbo kwam hij in aanraking met "foute jongens". Hij radicaliseerde en veroordeelde anderen. "Mensen die niet net als ik hun religie praktiseerden waren slecht en moest je haten", zegt hij. Zijn ouders maakten zich zorgen, maar begrepen dat het een zoektocht voor hem was.
Na twee keer van het mbo te zijn gestuurd, regelde zijn broer een toelatingstest voor het hbo. Die haalde hij met gemak. "Mijn leven is op het hbo 180 graden veranderd", zegt Amghar. "Eerst werd ik niet serieus genomen omdat ik op het mbo zat, nu vonden mensen ineens dat ik gelijk had."
Hij vond een baan bij een commercieel bedrijf, maar was niet gelukkig. Tot hij een mbo-stagiair op gesprek kreeg die een uur te laat kwam. Amghar stuurde hem weg, maar liep hem achterna. Hij bleek geen hulp te hebben gehad bij zijn voorbereiding. Amghar belde boos naar de mbo-school en kreeg te horen: "Als je het zo goed weet, dan moet je hier maar komen werken." Hij ging er werken en ontdekte zijn passie voor onderwijs. Later werd hij ook schrijver en programmamaker.
Lees ook: Karim Amghar terug met ’Het Ramadangevoel’
Amghar heeft al veel bereikt, maar droomt nog steeds. "Ik zou graag onderwijsminister willen worden. Dan parkeer ik alles wat ik nu doe. Zodat kinderen die nu niet gezien worden, wel gezien worden."
Eigenaar City Club voor de rechter in Marokko
Carrefour verlaat Jordanië, supermarktketen ook onder druk in Marokko
Supermarktketen verbant Marokkaanse aardbeien
Storm Dana in Valencia: wilde geruchten geven Marokko de schuld
Marokko zet opnieuw buitenlanders land uit
Britse vrouw besteedt 3000 pond om gewonde hond uit Marokko te redden
Supermarktketen verbant Marokkaanse aardbeien
Storm Dana in Valencia: wilde geruchten geven Marokko de schuld
Britse vrouw besteedt 3000 pond om gewonde hond uit Marokko te redden
Algerijnen misbruiken Marokkaanse identiteit
Haagse Samia slachtoffer islamhaat: ’Peuk tegen hoofddoek’
Marokkaanse prediker voor de rechter in moordzaak Franse docent
Vervalste rijbewijzen voor Marokkanen
Ontvangst Polisario-leider door Abdelmadjid Tebboune bespot in Marokko