Zoeken

Dit zijn de aanbevelingen van de conferentie over de protesten in de Rif

21 juni 2017 - 23:05 - Marokko

©

Een conferentie werd enkele dagen geleden in Tanger gehouden met als doel een dialoog te starten tussen alle partijen en oplossingen te vinden voor de protesten in het noorden van Marokko.

Tijdens de conferentie, georganiseerd op initiatief van de regio Tanger-Tetouan-Al Hoceima en in het bijzonder de regionale president Ilyas El Omari, werden meerdere ideeën besproken om uit de crisis te komen.

Verschillende politieke persoonlijkheden waren aanwezig, waaronder de minister van Justitie Mohamed Aujar en Mohamed Sajid, minister van Toerisme, alsook de voorzitter van de CNDH Driss El Yazami. Marokkaanse en buitenlandse activisten werden ook door Ilyas El Omari uitgenodigd. Enkel minister Mustapha Ramid van Mensenrechten ging niet op de uitnodiging in.

Een van de voorstellen van de deelnemers is de onmiddellijk en onvoorwaardelijke vrijlating van alle gevangenen die sinds het begin van de protesten werden gearresteerd. Hun vrijlating zal aantonen dat de autoriteiten bereid zijn om te dialogeren. Daarnaast wordt ook aangeraden om geen arrestaties meer uit te voeren en het vertrek van de ordertroepen uit Al Hoceima en Imzouren.

De mensenrechten werden ook besproken. De deelnemers hebben een onderzoek gevraagd naar de vermeende schendingen van deze rechten sinds het begin van de protestbeweging Hirak. De advocaten van de verdediging hebben herhaaldelijk de harde methoden veroordeeld die door de politie tijdens arrestaties en verhoren worden gebruikt. In sommige gevallen wordt zelfs van foltering gesproken. In reactie op deze beschuldigingen heeft de overheid beloofd elke inbreuk op de rechten van arrestanten of gedetineerden in Al Hoceima en Casablanca te straffen.

De economische en sociale eisen werden niet vergeten tijdens de conferentie. Er werd advies gevraagd aan de Economische, sociale en milieuraad over de maatregelen die moeten worden getroffen voor een snellere ontwikkeling van het noorden van het land en om aan de eisen van de bevolking te voldoen.

Bladna.nl