Zoeken

Ingestorte gebouwen in Casablanca: fraude en corruptie

26 juli 2014 - 22:55 - Marokko

©

Er zijn altijd mensen die uit het ongeluk van anderen profijt proberen te trekken. Ook na de instorting van drie gebouwen op 11 juli in Casablanca, waarbij 23 mensen om het leven kwamen. Zo zou een ambtenaar van het Stedelijk Bureau in Casablanca de naam van één van zijn familieleden op de lijst met slachtoffers hebben gezet, zodat hem een woning zou worden toegekend.

Lokale overheden merkten de fraude echter op omdat er geen band werd gevonden tussen het valse slachtoffers en de getroffen gezinnen die in de drie gebouwen in de wijk Bourgogne woonden. Dat schrijft Alyaoum 24.

Het valse slachtoffer had intussen een appartement in de wijk Nahda nabij Sidi Moumen toegekend gekregen. Om hem zonder al te veel weerstand uit de woning te krijgen, vertelden de ambtenaren dat hij gewoon ging worden overgeplaatst naar een beter appartement nabij het centrum, maar dat hij eerst de sleutels van het eerste appartement moest teruggeven. De list werkte, aldus Alyaoum 24 onder vermelding van een welingelichte bron. Of er onderzoek wordt gedaan naar de fraude wordt niet vermeld.

Wie is verantwoordelijk?

Nabil Benabdallah, minister van Huisvesting en Stedelijk Beleid, verklaarde op 15 juli in het Parlement dat de autoriteiten onderzoek deden naar de verantwoordelijken. Wel stelde de minister dat de schuld sowieso bij de regering ligt.

Volgens Benabdallah zou overbelasting de ineenstorting van de drie gebouwen uit de jaren zestig en zeventig hebben veroorzaakt. De gebouwen bestonden eerst uit gelijkvloers en één verdieping, maar door de jaren heen werden nog vier andere verdiepingen gebouwd. Daarbij werd geen rekening gehouden met de sterkte van de fundering en structuur. Gemeenten worden verantwoordelijk gesteld door de minister omdat zij vergunningen voor renovaties toekennen.

De rechter heeft intussen de arrestatie bevolen van meerdere mensen, waaronder de twee zonen van de eigenaar van één van de gebouwen, de gemeentelijke architect en een aannemer belast met verbouwingen op de gelijkvloers. Om verdere incidenten te voorkomen worden alle reeds toegekende vergunningen in de wijk Bourgogne ook opnieuw gecontroleerd.

Het stadsbestuur van Casablanca heeft in een verklaring alle beschuldigingen van de hand gewezen. In een verklaring van medio juli oordeelt de stadsraad dat enkel de rechtbank bevoegd is om de verantwoordelijken aan te wijzen en sancties op te leggen.

Abdelwahed Mountassir, voorzitter van de Nationale Orde van Architecten, vertelde in een interview met L’économiste dat de architect de eerste verantwoordelijke is in dit soort gevallen. Hij hekelde daarbij de wijdverbreide corruptie in de stedenbouwkundige sector.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team