Zoeken

Hoax over Colonat-dadelvirus zorgt voor verwarring tijdens Ramadan

4 juli 2014 - 15:50 - Marokko

©

Onder de moslims is er verwarring ontstaan door een valse informatie over een virus genaamd Colonat dat dadels zou besmetten. De hoax verscheen op internet aan het begin van de Ramadan, een periode waarin extra veel dadels worden verbruikt.

"Het ministerie van Gezondheid raadt moslims aan om dadels goed te wassen omdat deze een bacterie dragen genaamd ’Colonat’ waar momenteel dadelbomen mee besmet zijn. Deel dit bericht met al onze broeders en zusters", staat er in het bericht dat zowel op sociale media via per sms wordt gedeeld.

Op donderdag 3 juli werd de hoax door tienduizenden mensen gedeeld. Het woord Colonat behoorde die dag tot de meest gezochte woorden op Google. Een dergelijk gerucht verspreiden tijdens de Ramadan is waarschijnlijk niet onschuldig en roept veel vragen op over de motivaties van de daders.

Verwarring tussen Corona en Colonat?

Volgens website Hoaxbuster gaat het mogelijk om een typefout of een verwarring tussen de woorden Corona (MERS-Coronavirus) en Colonat (valse dadelvirus).

Het Coronavirus is vermoedelijk van dierlijke origine. Dromedarissen en kamelen zijn waarschijnlijk de dragers van het coronavirus dat mensen besmet. Vooral in Saoedi-Arabië is het virus wijdverspreid. Wereldwijd werden volgens de World Health Organization 699 mensen met het MERS-virus besmet, waarvan 209 dodelijke gevallen.

Informatie over Colonat-virus onbestaand

Over het Colonat-virus is daarentegen geen officiële informatie te vinden. Het virus wordt nergens vermeld, zelfs niet op de meest betrouwbare gezondheidswebsites en organisatieportals. Ook op de websites van verschillende ministeries van Gezondheid is niets te vinden.

In de voornaamste dadel producerende landen, waaronder Marokko, is bovendien geen waarschuwing gegeven over het bestaan van een Colonat-virus. Vermoedelijk gaat het dus om een laag bij de grondse poging om paniek te zaaien onder moslims.

Bladna.nl