Zoeken

Jonge Marokkanen vertrouwen leger en politie meer dan regering

7 februari 2023 - 15:00 - Marokko

©

In Marokko hebben jongeren meer vertrouwen in het leger, de politie en de gendarmerie dan in de regering. Dat blijkt uit de laatste index die het vertrouwen van jongeren in instellingen meet, opgesteld door het Noordelijk Observatorium voor de Mensenrechten (ONDH).

Jonge Marokkanen hebben relatief veel vertrouwen in de veiligheidsinstellingen, maar uiten een groeiend argwaan ten aanzien van gekozen instellingen. Het leger voert de vertrouwensindex aan met betrekking tot niet-gekozen instellingen, met een vertrouwenspercentage van 75% tegenover 17% wantrouwen. Het wordt gevolgd door de nationale veiligheidsdienst met een vertrouwenspercentage van 72% en 27% wantrouwen. De Koninklijke Gendarmerie en de rechterlijke macht komen op de derde plaats, met een vertrouwenscijfer van 61% en hebben een voorsprong op het ministerie van Binnenlandse Zaken, met een vertrouwenscijfer van 51% en 39% negatieve stemmen.

Lees ook: Kwart Marokkanen heeft geen vertrouwen in de toekomst

Wat de verkozen instellingen betreft, springen de maatschappelijke organisaties eruit met een positieve vertrouwensindex van 64% tegenover 30% achterdocht. Daarna komen de Marokkaanse media met een positief vertrouwenscijfer van 42% tegenover 53% wantrouwen. De regio Tanger-Tetouan-Al-Hoceima staat met 41% positief vertrouwen, tegenover 45% wantrouwen op de derde plaats. Zij wordt gevolgd door lokale groepen met een positief vertrouwenscijfer van 40%, tegenover 54% mistrouwen. Het openbaar onderwijs staat op de vijfde plaats, met een positief vertrouwenscijfer van 33%, tegenover een gebrek aan vertrouwen van 66%.

Lees ook: Ruim 10.000 klachten tegen Marokkaanse staat

Volksgezondheid volgt met een vertrouwen van 23% tegen 76% argwaan. Het Parlement staat op de zevende plaats met21% tegen 71%. De regering staat qua wantrouwen op de achtste plaats met 16% tegen 80%, vóór de politieke partijen die de ranglijst compleet maken met 15% vertrouwen en 80% scepsis.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team