Zoeken

Issam Zizaoui houdt miljoenenproject al jaren gegijzeld

19 april 2023 - 22:00 - Wereld

©

De fabrieken van Lemmerz Hoboken in België waren jarenlang de inzet van een flinke ruzie tussen industrieel Guido Dumarey en vastgoedman Issam Zizaoui. De correctionele rechtbank van Gent heeft deze laatste nu veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar, wegens afpersing en oplichting.

Het conflict tussen Issam Zizaoui en de familie Dumarey ontstond eind 2019 en draait om het eigendomsrecht van tientallen hectaren industriegrond van de voormalige bandenproducent Hayes Lemmerz aan de Lage weg in Hoboken, die in 2008 definitief de deuren sloot. Sindsdien is de site een toevluchtsoord geworden voor daklozen en vandalen. De stad Antwerpen wil de site omvormen tot een gebied met woningen, appartementen, bedrijven en een park, maar het conflict tussen Zizaoui en de familie Dumarey was een belemmering voor de plannen, schrijft Het Nieuwsblad.

Lees ook: Bab Darna: CEO en medeplichtigen krijgen zware gevangenisstraffen

Eind 2019 dienden de broers Maxim en Guillaume Dumarey een klacht in tegen Issam Zizaoui wegens afpersing, doodsbedreigingen, valsheid in geschrifte en oplichting. Hij zou Maxime Dumarey onder druk gezet hebben om zijn aandelen in het miljoenenproject aan de Lage Weg aan hem te verkopen. Zizaoui vertelt dat hij Maxim Dumarey in het Antwerpse nachtleven leerde kennen en zegt dat hij vrijwillig zijn aandelen aan hem verkocht voor de prijs van 2 miljoen euro, met een voorschot van 3000 euro. Hij beschikt zelfs over een getekende overeenkomst om dit aan te tonen, maar volgens de familie Dumarey is die overeenkomst vervalst, of onder grote druk ondertekend.

Lees ook: Ex-parlementslid 12 jaar cel in voor vastgoedfraude in Casablanca

De rechtbank in Gent acht het zeker dat Zizaoui de site van Hayes Lemmerz in Hoboken probeerde achterover te drukken voor een appel en een ei. Daarnaast werd Zizaoui in het verleden veroordeeld als mededader van een cannabisplantage en verwijt de rechtbank hem ook nog andere zaken. "Hij bleek niet over een ondernemingsnummer te beschikken, had reeds twee faillissementen achter de rug en heeft geen enkele opleiding genoten. Dat hij dan toch zou kunnen betrokken worden van dergelijke multimiljoenendeals, is weinig aannemelijk. Ook zijn gevuld strafregister, met veroordelingen wegens drugsdelicten, kan een aanwijzing zijn van het milieu waarin hij vertoeft." De rechtbank veroordeelde hem tot drie jaar cel en een boete van 8000 euro.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team