Zoeken

Interview met Marokkaanse minderjarige ontroert in Spanje

23 oktober 2020 - 17:00 - Wereld

©

De getuigenis van een Marokkaanse minderjarige op de Spaanse openbare televisiezender La 2 breekt het internet. Voor duizenden kijkers vertelde de jonge Mohammed over zijn reis van Marokko naar Spanje.

Voor de camera vertelt de jonge Marokkaan: "Ik ben één van die kinderen die u MENA (niet-begeleide buitenlandse minderjarige) noemt." Op 14-jarige leeftijd verliet Mohammed Marokko met een geïmproviseerde boot, voor Spanje. Hij liet familie en vrienden achter om "een betere toekomst te vinden".

Eenmaal in Spanje was de jonge Marokkaan gedesillusioneerd. "Toen ik aankwam, sprak ik de taal niet. De jongeren van mijn leeftijd beledigden en lachten me uit. Ik voelde me heel slecht. Mensen keken me aan alsof ik een insect was," vertelt hij aan website H24info.

De controverse omtrent niet-begeleide minderjarigen in Spanje neemt al enige tijd toe. Afgelopen zaterdag demonstreerde een neonazi-groep. Zij scandeerden tijdens de demonstratie: "MENA van onze straat". Mohammed maakte van de gelegenheid gebruik om het publiek hierover aan te spreken. "Voordat je een persoon beoordeelt op zijn huidskleur, ras of geld, moet je jezelf in zijn schoenen plaatsen. Als je in mijn plaats was geweest: had je op 14-jarige leeftijd je dierbaren kunnen verlaten om op zoek te gaan naar een betere toekomst?"

De Spaanse regering heeft aangekondigd dat elke Marokkaanse minderjarige gerepatrieerd moet worden. Ook moeten gezinsleden of kinderbeschermingsdiensten ter verantwoording worden geroepen. De minderjarige krijgt wel het recht om gehoord te worden tijdens de gerechtelijke procedure.

De Spaanse en Marokkaanse regeringen zijn al jaren op zoek naar een oplossing. Vorig jaar startten Rabat en Madrid een procedure om niet-begeleide kinderen terug te sturen naar Marokko, meldt H24info.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team