Zoeken

Arm maar briljant: het inspirerend verhaal van Mohamed Dari

23 april 2024 - 16:00 - Marokkanen in het buitenland

©

Mohamed Dari, een 20-jarige student van Marokkaanse afkomst, is één van de begunstigden van een beurs van de Spaanse "la Caixa"-stichting. De stichting biedt financiële steun aan getalenteerde leerlingen met ouders die de middelen niet hebben om hen naar de universiteit te sturen.

Dankzij de beurs van "la Caixa" studeert Mohamed nu informatica aan de Polytechnische Universiteit van Catalonië. Zijn ouders, die zelf niet kunnen lezen of schrijven, verlieten Marokko om zich in Spanje te vestigen en een beter leven op te bouwen. Maar met een laag inkomen had zijn vader moeite om de kost te winnen voor het gezin. "Hij heeft 15 jaar in de bouw gewerkt, een heel zwaar beroep," vertelt Mohamed aan El Plural.

Lees ook: Marokkaanse Nederlanders steeds hogerop: "Trots op onze kinderen!"

Als oudste van vijf kinderen benadrukt Mohamed dat zijn ouders hem altijd hebben aangemoedigd om te studeren en hem de waarden van hard werken en voortdurende verbetering hebben bijgebracht. "Als ik me alleen aan mijn studie wijd, moet ik me dan ook volledig inzetten," aldus de jongeman, die al een beurs van het Ministerie van Onderwijs had gekregen om zijn middelbare school af te ronden. Zijn leraren vonden hem een briljante leerling.

"Ik mag deze kans niet verspillen," vervolgt Mohamed, die zijn best deed om het hoogste cijfer te halen op het eindexamen van de middelbare school. Met de steun van zijn dierbaren diende hij een aanvraag in bij de "la Caixa"-stichting voor een beurs om zijn hoger onderwijs te kunnen volgen. Dankzij deze beurs studeert hij nu computertechniek. "Ik ben erg dankbaar, want het geeft me middelen die niet alleen financieel zijn," zegt hij.

Lees ook: Marokkaanse elite verovert sleutelsectoren in Verenigde Arabische Emiraten

Mohamed is een rolmodel en een bron van inspiratie voor zijn broers en zussen en jonge mensen die hun lot in eigen hand willen nemen, ondanks het gebrek aan financiële middelen. Naast de studiekosten ontvangen de beurshouders van "la Caixa" 600 euro in het eerste jaar voor de aanschaf van studieboeken en computermateriaal. Ze hebben ook recht op een maandelijkse toelage van 600 euro gedurende de hele duur van de beurs, evenals Engelse taallessen, een oriëntatieprogramma en transversale opleidingen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team