Zoeken

Imam Mohamed Tataiat veroordeeld voor antisemitische preek

3 september 2022 - 15:40 - Wereld

©

Het Hof van Beroep van Toulouse in Frankrijk, heeft imam Mohamed Tataiat veroordeeld wegens een antisemitische preek. Hij werd in 2017 in eerste aanleg veroordeeld, maar op 14 september 2021 vrijgelaten door de strafrechtbank van Toulouse.

Meer dan vier jaar na het begin van het onderzoek, is het lot van de imam van Empalot, Mohamed Tataiat pas bepaald. Hij werd door het Hof van Beroep van Toulouse veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier maanden en een boete van 30.000 euro. Op de dag van het proces vroeg de openbare aanklager een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden en een boete van 10.000 euro, meldt La Depêche.

Lees ook: Marokko-Frankrijk: spanningen na uitwijzing imam Hassan Iquioussen

Met de beslissing keurt het hof de in het Arabisch voorgelezen en live op Youtube uitgezonden toespraak af, waarin de prediker zijn volgelingen zou hebben aangespoord om Joden te doden. "Een gevaarlijke toespraak, die leidt tot antisemitisch geweld", zei Hassen Chalghoumi, voorzitter van de Conferentie van Imams van Frankrijk, op 30 mei voor het hof van beroep.

Verschillende tolken vertaalden de uitspraak van de Imam tijdens zijn preek als "het laatste oordeel pas zal komen als de moslims de joden bestrijden". Mohamed Tataiat verklaarde dat zijn woorden uit hun verband waren gerukt. "Het was geen bevel maar een waarschuwing dat moslims niet aan deze beweging mochten deelnemen. Anders zal het het einde van het universum zijn. De zin is gedecontextualiseerd."

"Mijn cliënt is van mening dat hij geen laakbare daad heeft begaan. De opmerkingen die hij maakte, kwamen voort uit de lezing van een tekst die deel uitmaakt van het corpus van de Islam. Het verdacht maken van de lezing kan een groot probleem vormen voor alle godsdiensten", aldus Jean Iglésis, zijn advocaat. De prediker was afwezig bij het voorlezen van de beraadslagingen. "Hij is ziek", zei zijn raadsman.

Lees ook: Marokko beschuldigd van beïnvloeden islam België

Verenigingen die strijden tegen antisemitisme zijn blij met het besluit. "De beraadslaging is bevredigend. We hoorden zeer expliciete verwijzingen naar terroristische leiders. Voor ons is er geen dubbelzinnigheid. Het Hof van Beroep heeft geen fout gemaakt," zei Jacques Samuel, de advocaat van de burgerlijke partijen. Maar de zaak is nog niet afgelopen, de vertegenwoordiger van Mohamed Tataiat heeft namelijk aangekondigd dat zijn cliënt in beroep zal gaan bij het Hooggerechtshof.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team