Zoeken

Ilias Chair, de andere "Belgische speler" van de Atlas Leeuwen

27 november 2022 - 08:00 - Sport

©

Net als Selim Amallah, Bilal El Khannouss en Anass Zaroury, is Ilias Chair een van de binationals met Belgische roots in de Marokkaanse nationale ploeg. Marokko en België, beide in groep F op het WK in Qatar, staan zondag tegenover elkaar.

Ilias Chair, geboren in 1997 in Antwerpen uit een Marokkaanse vader en een Poolse moeder, werd net als Faysel Kasmi of Ahmed El Messaoudi (die ook voor Marokko speelde), opgeleid door Club Brugge en de academie van Jean-Marc Guillou. Hij bleef echter niet lang genoeg in het Belgische kampioenschap om indruk te maken. Chair speelde slechts twee wedstrijden aan het begin van het seizoen 2015/2016 met Lierse in de Challenger Pro League.

Lees ook: Politie Brussel hoopt op gelijkspel België-Marokko

"Toen ik 18 was, vroeg ik de club naar mijn toekomst en ze maakten duidelijk dat ik kon vertrekken als ik dat wilde, omdat ik geen noodzakelijk onderdeel van het team was en dat ze op zoek waren naar andere type spelers. Het probleem was dat ik erg klein was. Elk jaar moest ik hun ongelijk bewijzen," vertelde Ilias Chair, 1,72m, in een interview aan Talksport.

In januari 2017 vertrok Ilias Chair bij Lierse en sloot zich aan bij Queens Park Rangers, een Engelse club uit de tweede divisie. Hij kwam eerst bij het jeugdteam, waar hij zich geleidelijk aan liet gelden, voordat hij na een uitleenperiode bij Stevenage werd opgeroepen voor het A-team van de Britse club. Als belangrijk onderdeel van de opstelling eindigde hij het seizoen 2019/2020 met 25 goals en 23 assists in 154 competitiewedstrijden. Het was toen dat de Marokkaanse voetbalbond hem de kans bood om zich aan te sluiten bij de Atlas Leeuwen onder Vahid Halilhodzic. De jonge speler, die voor Marokko’s U23 en U20 teams heeft gespeeld, ging in op het aanbod en speelde in 2021 zijn eerste Afrika Cup.

Lees ook: Nordin Amrabat: "Marokko technisch gezien even goed als België"

Sinds de benoeming van bondscoach Walid Regragui is Ilias Chair meer op het veld. Hij maakt deel uit van de spelers die werden opgeroepen voor het WK in Qatar. Tegen Kroatië woensdag bleef hij op de bank.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team