Zoeken

Marokkaanse Sahara: dit eist de Algerijnse president

13 februari 2020 - 20:00 - Wereld

©

De nieuwe Algerijnse president Abdelmadjid Tebboune heeft ter gelegenheid van de 33e top van de Afrikaanse Unie in Addis Abeba laten weten dat hij schriftelijk de Verenigde Naties had gevraagd om "zo spoedig mogelijk een nieuwe gezant te benoemen" om de onderhandelingen over de Sahara verder te zetten.

Tebboune betreurde dat het vredesproces geen vooruitgang heeft geboekt sinds het vertrek van Horst Kohler, voormalige VN-gezant voor de Sahara.

Volgens het staatshoofd is het onbegrijpelijk dat nog steeds geen oplossing werd gevonden voor het conflict rond de Sahara, "gebaseerd op het recht op zelfbeschikking van het Sahrawi-volk", ondanks de inspanningen die al jaren door de Verenigde Naties en de veiligheidsdraad worden geleverd en de steun van de Afrikaanse Unie.

Tebboune oordeelt dat "oprechte inspanningen nodig zijn in de zoektocht naar een oplossing voor de enige kwestie van dekolonisatie in Afrika". De Algerijnse voorzitter roept op tot een "vrije en eerlijke referendum, in overeenstemming met de resoluties van de Afrikaanse Unie en de Verenigde Naties".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team