Zoeken

Ruim 150 arrestaties sinds maandag in Al Hoceima

29 juni 2017 - 20:30 - Marokko

©

Het einde van de protestbeweging in het noorden van Marokko is nog niet in zicht. Maandag, dag waarop in Marokko Eid ul-Fitr werd gevierd, verslechterde de situatie nog meer met tientallen arrestaties en veel gewonden onder de demonstranten en de politie.

Volgens Khadija Ryadi van de Marokkaanse mensenrechtenvereniging AMDH, werden sinds begin deze week ruim 150 mensen gearresteerd. Dit cijfer heeft ze van “bronnen van de AMDH ter plaatse”. Aan persagentschap AFP vertelde ze dat deze ochtend nog een veertigtal demonstranten werden vastgehouden.

Ryadi is bezorgd over de verslechterende situatie en de demonstraties die zich uitbreiden naar meerdere wijken in Al Hoceima. "Mensen verzamelen zich niet meer in één wijk om te protesteren, maar in verschillende wijken tegelijk. De politie grijpt dan onmiddellijk in en maakt soms gebruik van traangas ondanks de aanwezigheid van vrouwen en kinderen”, net zoals op Eid ul-Fitr, “de meest gewelddadig demonstratiedag”, volgens de activiste

De autoriteiten stellen tevens dat ruim zeventig agenten gewond raakten tijdens demonstraties in het noorden en hekelt de handelingen van "groepjes mensen, waarvan sommigen gemaskeerd zijn, die de politie provoceren en met stenen bekogelen".

Bladna.nl