Zoeken

Marokko: RNI komt met economisch programma van 270 miljard dirham

18 september 2021 - 12:40 - Economie

©

De RNI, de overwinnaar van de parlementsverkiezingen van september 2021 in Marokko, heeft haar verkiezingsprogramma geraamd op 270 miljard dirham voor de komende vijf jaar. Mohamed Rahj, belastingdeskundige en voormalig voorzitter van de Hassan I Universiteit in Settat, analyseert dit programma, rekening houdend met belofte van de partij om de bestaande belastingen niet te verhogen en geen extra belastingen in te voeren.

De Nationale Groepering van Onafhankelijken (RNI), omschrijft haar programma als "gekwantificeerd, geloofwaardig en haalbaar". Bovendien "zullen wij geen onhoudbare beloften doen," zei de voormalige minister van Economie en lid van het Politiek Bureau van de partij, Mohamed Boussaid. Hij voegde eraan toe dat "de extra kosten van ons programma haalbaar zijn en dat wij verschillende middelen zullen mobiliseren om het te financieren". Bovendien heeft de partij zich ertoe verbonden de belasting op de toegevoegde waarde niet te verhogen, noch de inkomstenbelasting en nog veel minder de vennootschapsbelasting, meldt Snrtnews.

Lees ook: Marokko: Aziz Akhannouch belooft spoedig nieuwe regering

Om dit programma te realiseren, "is de enige mogelijke oplossing het inzetten op extra belastinginkomsten," zegt Mohamed Rahj. Hij verwijst hierbij naar de aanbevelingen van de Nationale Belastingconferentie gehouden in Skhirat op 3 en 4 mei 2019 en naar de recente studie van Bank Al-Maghrib over de mobilisatie van belastinginkomsten in Marokko. Volgens de studies is het mogelijk de belastingopbrengsten te verhogen, door beroep te doen op het potentieel.

Het gaat erom "de grondslagen van bepaalde bijdragen te herzien, maar ook om de informele sector aan te moedigen om zich te formaliseren en om belastingen te betalen", in de wetenschap dat de informele sector een verlies van 40 miljard dirham genereert. Daarnaast verliest de Marokkaanse staat ook nog eens 36 miljard dirham aan belastinginkomsten in termen van douanerechten, binnenlandse verbruiksbelastingen, BTW en belastingen, en zo’n 6 miljard dirham aan het Nationaal Fonds voor Sociale Zekerheid (CNSS). Het zal ook nodig zijn om de controle op de belastingen te versterken, de belastingtarieven te verlagen en nog andere maatregelen te nemen.

Lees ook: Marokko: Aziz Akhannouch onthult visie van volgende regering

De partij heeft ook niet voorzien in maatregelen om de schuld te beheren, noch in het lenen van geld om haar verbintenissen na te komen. Bovendien zal het innen van schulden vooral afhangen van "donoren en internationale financiële organisaties die iets te zeggen hebben", aldus de belastingdeskundige.

De totale overheidsschuld van Marokko bedroeg 80,4% van het bbp in 2019, 94% in 2020 en dreigt op 100% uit te komen, terwijl zij niet meer dan 60% van het bbp zou mogen bedragen. De uitstaande buitenlandse overheidsschuld bedroeg 373,7 miljoen miljard dirham aan het einde van het eerste kwartaal van 2021, aldus het directoraat Thesaurie en Buitenlandse Financiën (DTFE).

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team