Zoeken

Opening high-tech vaccinodroom in Casablanca (video)

12 augustus 2021 - 12:40 - Marokko

©

Marokko innoveert ononderbroken in de strijd tegen de coronapandemie. Het koninkrijk heeft zopas het eerste digitale vaccinatiecentrum geopend, de "Smart Vaccinodrome". Het is een strategie om de huidige vaccinatiecampagne een impuls te geven en op die manier snel tot een collectieve immuniteit te komen.

Het vaccinodroom is het eerste in zijn soort in Marokko en bevindt zich in de wijk Errahma in Casablanca. Het doel is om 3000 tot 4000 mensen per dag te vaccineren. Met de lancering van dit nieuwe programma wil het ministerie van Volksgezondheid de burgers gedurende het gehele vaccinatieproces volgen. En aangezien het "slimme vaccinodroom" ook de screening van de ziekte mogelijk maakt, zal aan de hand van de verzamelde gegevens kunnen worden nagegaan hoeveel mensen in het centrum zijn gescreend, gevaccineerd en behandeld, meldt Africanews.

Lees ook: Marokko vaccinatiekampioen van Afrika

Mohamed Jalal Benchekroune, de provinciale afgevaardigde van het ministerie van Volksgezondheid in Nouaceur, zegt dat dit project een goed initiatief is voor het district Errahma, waar er een grote vraag is. Met de uitbreiding van de vaccinatie tot Marokkanen vanaf 20 jaar, zal de "Smart Vaccinodrome", die 2000 vierkante meter beslaat, het mogelijk maken om het vaccinatie-tempo op te voeren en aan alle behoeften te voldoen.

Mohamed Loughzel, de vaccinatie-verantwoordelijke van het centrum, legt uit dat "de belangrijkste innovatie in het vaccinodroom van Hay Rahma, de digitalisering is van het patiëntencircuit, door de implementatie van een complex informatiesysteem dat in het vaccinodroom zelf is geïntegreerd". Hij wijst erop dat het traject van de patiënt van registratie tot vaccinatie gedigitaliseerd is, inclusief een coronascreening, met een QR-code die in elk stadium kan worden gescand. "In feite worden een groot aantal sensoren ingezet waardoor het mogelijk wordt om aan de hand van de ingezamelde gegevens een analyse te maken om een betere feedback van de klantervaring te hebben."

Lees ook: Vaccinatie open voor Marokkanen vanaf 20 jaar

De expert voegt eraan toe dat het "slimme vaccinodroom" dankzij de digitale sensoren ook de controle van de koudeketen van vaccins mogelijk maakt, alsook het beheer en de analyse van medische, milieutechnische en logistieke gegevens.

Bladna.nl