Zoeken

Vriendschap Giscard d’Estaing en Hassan II irriteerde Jacques Chirac

9 december 2020 - 21:40 - Wereld

©

De oud-president Valéry Giscard d’Estaing van Frankrijk stierf op 2 december. Hij gold als een bondgenoot van wijlen Koning Hassan II in zijn standpunt over de Sahara-kwestie. De toenmalig premier Jacques Chirac had hier juist kritiek op.

Het was tijdens een lunch in 1976 dat de premier zijn ongenoegen uitte aan de Algerijnse ambassadeur Mohammed Bedjaoui over de steun van president d’Estaing aan Marokko. Hij vond de houding van de Franse president "te ver gaan" en "roekeloos".

Volgens Bedjaoui heeft Chriac, zelf president van Frankrijk van 1995 tot 2007, toen tegen hem gezegd: "Ik ben niet tegen vriendjespolitiek. Maar het moet wel objectief blijven." Volgens de Algerijnse diplomaat had Chirac geen moeite met de telefoontjes tussen de twee staatshoofden, maar de Franse belangen moesten wel voorop blijven. Volgens Chirac had Koning Hassan II d’Estaing bespeeld op een "niveau dat je je niet kan voorstellen".

De oud-president bepaalde het standpunt over de Sahara-kwestie voor Frankrijk. Ook zou Koning Hassan II tot tweemaal toe onofficieel zijn ontvangen door de Franse president. Vanuit de Elysée kreeg d’Estaing het advies om een minder ’pro-Marokko’ beleid te voeren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team