Zoeken

Hassan Ammari legde migratieroutes af in Afrika en Latijns-Amerika

4 augustus 2022 - 16:20 - Marokko

©

De Marokkaanse activist Hassan Ammari heeft samen met migranten de Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse migratieroutes afgelegd. Hij ging van Niger tot Mexico om de gevaarlijke ervaring aan de lijve te ondervinden.

De 52-jarige Ammari is gemeenteambtenaar en heeft bijna dertig jaar van zijn leven gewijd aan het verdedigen van de rechten van migranten in Oujda. De stad ligt dicht bij de Algerijnse grens en is sinds de jaren negentig een populaire route geworden voor Noord-Afrikaanse en sub-Saharaanse migranten die Europa proberen te bereiken over land via Melilla, of via de Middellandse Zee. "Van zodra een migrant in Marokko aankomt, gaat hij ervan uit dat hij al een voet in Europa heeft", verklaart Ammari in een interview per videoconferentie aan EFE vanuit zijn huis in Oujda.

Lees ook: Marokko zorgt voor drastische daling aankomst migranten in Spanje

Ammari begon zijn reis in 2012 toen hij verschillende malen te voet de oversteek maakte tussen Oujda en de Algerijnse steden Maghnia en Ain Sefra. In 2015 en 2016 liep hij zo’n 460 kilometer dwars door de Nigeriaanse woestijn van Agadez naar Essamaka, een stad die grenst aan Algerije. Daarna stak hij de grens over en "liep zo’n vijftien kilometer Algerijns grondgebied binnen", aldus de activist. Hij zag "de graven van migranten, waaronder ook kinderen, die onderweg stierven van de dorst". De hitte liep op tot 48 graden.

Afgelopen mei vergezelde hij een aantal Midden-Amerikaanse moeders gedurende tien dagen tijdens hun zoektocht naar hun vermiste kinderen in Mexico. Tijdens deze reis zag hij de vervoermiddelen waarvan de migranten gebruik maken, zoals de goederentrein die bekend staat als "La Bestia". Ammari vertelt dat de migranten uit de twee continenten te maken krijgen met dezelfde gevaren en "tijdens hun reis het leven kunnen verliezen", maar hij benadrukt de "grote gevoeligheid" van het migratievraagstuk in Latijns-Amerika in vergelijking met Afrika.

Lees ook: België: minderjarige Marokkaanse migranten vertellen over leven op straat

"Wij kunnen van deze ervaring leren", stelt Ammari, die betreurt dat het migratievraagstuk in Afrika wordt gezien als "een migrantenvraagstuk" en dat de centrale staten alleen "het veiligheidsaspect" van het vraagstuk zien en aanpakken. Ammari is lid van de Marokkaanse vereniging voor de rechten van de mens (AMDH) en maakt van zijn vakantie gebruik om migranten te helpen die in Oujda aankomen en om het migratieprobleem op verschillende fora onder de aandacht te brengen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team