Zoeken

Hasnaa Doumi, eerste vrouwelijke coach van een mannenvoetbalteam in Marokko

29 mei 2023 - 09:00 - Sport

©

De Marokkaanse coach en voormalige Atlas Leeuwin Hasnaa Doumi, is de eerste vrouwelijke trainer van een mannenvoetbalteam in Marokko, de club Ittihad Riadi Fkih Ben Salah.

De 29-jarige Doumi is een voormalige voetbalster die voor de Atlas Leeuwinnen speelde, maar ze zette een punt achter haar voetbalcarrière op 25-jarige leeftijd, ondanks het feit dat ze door velen werd gezien als een belofte. Haar carrière als trainer begon drie maanden geleden bij de club Ittihad Riadi Fkih Ben Salah, die op dat moment 13e stond en steeds verder weg zajte. Douimi slaagde erin nieuw leven in de club te blazen en heeft inmiddels al zeven overwinningen en twee gelijke spelen behaald, met een totaal van 23 punten, een record in de amateurcompetitie, aldus Africa News.

Lees ook: Nawal Khalifa, eerste vrouw aan het hoofd van een voetbalclub in Marokko

De aanstelling van Doumi is ook een opstap voor vrouwen in het voetbal en een geweldige prestatie voor vrouwen die de ambitie hebben om een plaats in te nemen in een volledig door mannen gedomineerde sport. Ze zegt dat ze ondanks haar sterke prestaties nog steeds kritiek voelt vanuit de maatschappij op haar geslacht en haar positie. "De enige moeilijkheid voor mij is hoe de maatschappij mij ziet," zegt ze, waarbij ze opmerkt dat niemand het in haar gezicht zegt, maar ze het verzet ziet, vooral op sociale media. "Voetbal is volgens velen voor mannen, ik had alleen de steun van mijn familie omdat ze mijn ervaring in het voetbal kennen en ik probeer verder niet te letten op kritiek uit de maatschappij. Ik heb de steun van mijn ouders en dat heeft me geholpen in mijn carrière."

Doumi verklaart dat ze haar aanstelling bij de mannenclub als een eer ziet, met name omdat ze de eerste vrouw is die deze functie toevertrouwd krijgt. Ze wil de kans die ze krijgt gebruiken om lokale teammanagers duidelijk te maken dat vrouwen net zo goed kunnen coachen en meer kansen moeten krijgen.

Abdelhadi Bennane, de aanvoerder van de club, zegt dat Doumi op een kritiek moment arriveerde. Volgens hem werkt het team hand in hand met Hasnaa Doumi om beter te worden, ook al waren ze aanvankelijk verbaasd over haar aanstelling. "Ze heeft een sterke persoonlijkheid. Ze luistert en uiteindelijk heeft het feit dat ze een vrouw is veel van de beeldvorming veranderd. Of ze een vrouw of een man is, maakt geen groot verschil," aldus Bennane.

Lees ook: Fadwa, agente bij de Marokkaanse motorpolitie (video)

Tegen jonge vrouwen die voetballer willen worden, zet Doumi: "Ik merk dat steeds meer vrouwen zich met voetbal willen bezighouden. Als je een doel voor ogen hebt, moet je ervoor vechten. Met passie en vastberadenheid kom je er wel."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team