Zoeken

Handelsvolume Marokko en Turkije vervierdubbeld

28 oktober 2017 - 17:00 - Economie

©

Het handelsvolume tussen Marokko en Turkije is in de vier afgelopen jaren verviervoudigd. Volgens cijfers van de Turkse autoriteiten bereikte de handel tussen de twee landen 25,6 miljard dirham in 2016.

Marokko en Turkije tekenden in april 2004 een vrijhandelsovereenkomst die in juni 2006 in werking is getreden.

De Marokkaanse export naar Turkije bedroeg vorig jaar 7,4 miljard dirhams oftwel 3,3 procent van het totale exportvolume van het koninkrijk.
 
De invoer van Turkse producten in Marokko bedroeg in dezelfde periode 18,1 miljard dirham, wat 4,4 procent van het totale invoervolume van het Koninkrijk vertegenwoordigt.
 
De investeringen van Turkije in Marokko bereikten vorig jaar 621,7 miljoen dirham, wat goed is voor 1,9 procent van de totale buitenlandse investeringen in het koninkrijk in 2016. Dat bericht het Marokkaanse ministerie van Economie en Financiën in een rapport dat op dinsdag 24 oktober werd gepubliceerd.
 
In Marokko zijn tachtig Turkse bedrijven gevestigd. Deze bedrijven zijn actief in de textiel-, voedsel-, meubel-, vastgoed-, bouw- en infrastructuursectoren, waaronder snelwegen en spoorwegen.

De betrekkingen tussen Marokko en Turkije zijn al jaren uitstekend. Koning Mohammed VI bracht eind 2014 met Lalla Salma, Kroonprins Moulay Hassan en Prinses Lalla Khadija de vakantie door in Turkije en ontmoette er toen de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan, zijn vrouw en zijn dochter. Koning Mohammed VI nodigde enkele maanden later Recep Tayyip Erdoğan in Marokko uit voor een staatsbezoek.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team