20 mei 2025 - 20:30 - Marokko
Extra kosten voor handbagage zijn een goudmijn voor lowcostmaatschappijen zoals Ryanair, waarbij reizigers vaak diep in de buidel moeten tasten. Deze toeslagen, die losstaan van de ticketprijs, vormen een steeds belangrijkere inkomstenbron en leverden de zeven grootste Europese prijsvechters in 2024 gezamenlijk meer dan 10 miljard euro op. Veel reizigers, met name van en naar Marokko, zijn de dupe van deze praktijken.
Bij de Ierse prijsvechter Ryanair zijn deze zogenoemde ’aanvullende inkomsten’ goed voor maar liefst 4,7 miljard euro, een derde van de totale omzet van 13,95 miljard euro. Opvallend is dat deze aanvullende verdiensten dit jaar, tot aan de huidige verslagperiode in 2025, met 10% stegen, terwijl de inkomsten uit ticketverkoop slechts met 1% toenamen. Uit een onderzoek van de Italiaanse krant Corriere della Sera blijkt dat reizigers in 2024 meer dan 10 miljard euro neertelden om handbagage mee aan boord te mogen nemen bij de zeven belangrijkste lowcostmaatschappijen in Europa: Ryanair, easyJet, Wizz Air, Vueling, Eurowings, Transavia en Volotea.
Lees ook: Europa beslist: handbagage in vliegtuigen moet gratis zijn
Deze luchtvaartmaatschappijen hanteren tarieven die kunnen variëren van 20 tot bijna 80 euro per bagage. Vorig jaar brachten de prijsvechters in Europa voor 390 miljoen stuks handbagagekosten in rekening, aldus de studie, die benadrukt dat een geaccepteerd stuk handbagage tussen de 8 en 10 kilogram weegt. Hoewel dit extra gewicht leidt tot meer brandstofverbruik – geschat op 156 euro aan kerosine per vlucht voor 120 stuks handbagage – kan een maatschappij door 25 euro per stuk aan te rekenen toch zo’n 3000 euro innen, wat een nettowinst van bijna 2850 euro per vlucht oplevert.
Uit de studie blijkt dat Ryanair de lijst aanvoert wat betreft aanvullende inkomsten. In 2024 vervoerde de Ierse maatschappij bijna 156 miljoen stuks handbagage op 1,11 miljoen vluchten, wat 3,5 miljard euro opbracht. Hoe meer passagiers, hoe hoger de inkomsten: vorig jaar vervoerde Ryanair een recordaantal van meer dan 200 miljoen passagiers in Europa. Dit succes is mede te danken aan hun Boeing 737 Max-toestellen, die een grotere capaciteit bieden dan andere vliegtuigen. Waar een Boeing 737-800 plaats heeft voor 118 stuks handbagage, kan de Max er tot 178 meenemen.
Lees ook: Boete voor Ryanair, easyJet en Vueling vanwege handbagage
Op de tweede plaats volgt de Britse maatschappij easyJet, die in 2024 2,2 miljard euro aan handbagage-inkomsten binnenhaalde. Wizz Air en Vueling incasseerden elk iets meer dan een miljard euro voor deze ’extra service’. Eurowings, Transavia en Volotea volgden met respectievelijk 650 miljoen euro, ruim 450 miljoen euro en bijna 200 miljoen euro aan dergelijke inkomsten.
Toekomst sterspelers Marokko baart bondscoach zorgen
Controverse rond Algerijnse scheidsrechter en Royal Air Maroc
Achraf Hakimi en Imaan Hammam in koppel?
België waarschuwt reizigers voor Marokko
Vader Lamine Yamal voor de rechter, dubbele rol in steekpartij
Fikse boete voor man die uitkering ontving tijdens vakantie in Marokko
België waarschuwt reizigers voor Marokko
Geen schaduw, wel palmbomen: kritiek in Marokko
Marokko pakt landroof keihard aan
Geldafpersing op Marokkaanse weg (video)
Politicus vast voor vastgoedfraude in Tanger
Belangrijke verbindingsweg in Nador is "een schande"
Marokkaans raadslid doneert lever om tante te redden
Nederlander betrapt met camper vol hasj bij grens Marokko