Zoeken

Uitgewezen Marokkaan weigert op vliegtuig te stappen

1 juli 2022 - 19:00 - Wereld

©

Een Marokkaan die naar de luchthaven van Roissy in Frankrijk werd begeleid om het land te verlaten, weigerde aan boord van het vliegtuig te gaan. De politie bracht hem uiteindelijk terug naar een hotel in de buurt van Saint-Brieuc.

Een ongewoon voorval. Een door Frankrijk uitgewezen Marokkaanse man weigerde aan boord van een vliegtuig te gaan. Toen hij op maandag 20 juni om 12.30 uur in een vliegtuig naar Marokko moest stappen, verhinderde de man zijn uitzetting, meldt Le Télégramme. De politie van Briochin moest hem uiteindelijk naar een hotel in de buurt van Saint-Brieuc brengen, waar hij op 20 juni 2022 in "tijdelijke administratieve hechtenis" werd geplaatst, op bevel van de prefectuur van Côtes-d’Armor. De Marokkaanse werd vervolgens onder huisarrest geplaatst.

Lees ook: België: oppositie eist uitwijzing Marokkaanse gevangenen

Het mislukken van de uitzetting leidde tot woede bij de politievakbonden, die de absurditeit van zo’n actie aan de kaak stelden. Een vertegenwoordiger van een politievakbond vatte samen: "Wij creëren een tijdelijke plaats van administratieve detentie zonder memorandum, zonder risico-analyse voor de veiligheid van het gebouw en met een hotel dat ook open is voor het publiek. 1000 km voor niets, maar het is ons werk dat in diskrediet gebracht wordt, terwijl er volgens onze informatie plaats was in het opvangcentrum van Mesnil Amelot... Hoe kan je nu zoveel energie en geld onnodig verspillen?" riep hij uit.

De politieorganisatie UNSA maakte soortgelijke opmerkingen. "Wij hebben twee politieagenten die één man van 18.00 tot 3.00 uur bewaken, dus twee hotelkamers om te betalen, nog eens drie politieagenten die om 3.00 uur aflossen en om 18.30 uur terugkomen, en meer dan 1000 kilometer bij de huidige dieselprijzen..." merkte een afgevaardigde op. Bovendien wordt het vliegticket niet terugbetaald.

Lees ook: België wijst Marokkaanse studente uit naar Roemenië

Een activiste uit Cimade in Briochine klaagde over "vernederende procedures". "De laatste twee of drie jaar hebben de meeste buitenlanders hier moeite gehad om van de prefectuur informatie te krijgen over hun aanvragen voor verblijfsvergunningen. Zij staan dus onder enorme stress omdat zij geen papieren hebben. En het is genoeg dat zij gecontroleerd worden, omdat zij verkeerd geparkeerd hebben, om het Franse grondgebied te moeten verlaten. Het kost duizenden euro’s om iemand uit te zetten en dat geld zou beter besteed kunnen worden om ze op de juiste manier te verwelkomen."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team