Zoeken

Heropening grenzen: Spanje voert gezondheidsprotocol in

15 mei 2022 - 17:40 - Wereld

©

Het Spaanse ministerie van Volksgezondheid heeft een gezondheidsprotocol opgesteld voor de heropening van de grenzen van Sebta en Melilla met Marokko, op dinsdag 17 mei vanaf middernacht. Personen ouder dan 12 jaar zullen "een vaccinatiebewijs en een PCR-test" moeten overleggen.

Volgens de minister van Volksgezondheid, Carolina Darias, is dit een "dringende en noodzakelijke maatregel, vooral met het oog op de heropening van de landsgrenzen in Sebta en Melilla", aldus het bericht dat op zaterdag werd gepubliceerd in het Spaanse Staatsblad. Het ministerie benadrukt dat de maatregel "de overdracht van het coronavirus en al haar varianten naar Spanje moet voorkomen".

Lees ook: Marokko en Spanje formaliseren heropening grenzen Sebta en Melilla

Passagiers zullen aan de grenzen van Sebta en Melilla een geldig vaccinatiebewijs moeten overleggen, afgegeven door de bevoegde overheden van het land van herkomst. Het vaccinatiebewijs is geldig vanaf veertien dagen na de datum van de laatste vaccinatie en is dan tot negen maanden (270 dagen) geldig, aldus Europa Press. Anders moeten de passagiers een negatieve diagnostische test voorleggen, goedgekeurd door de gezondheidsdienst van de Europese Unie.

Als de passagier geen vaccinatiebewijs of negatieve diagnosetest heeft, moet hij een certificaat van herstel overleggen, waaruit blijkt dat hij een behandeling heeft ondergaan nadat hij positief is getest op SARS-CoV-2. Dit certificaat moet door de bevoegde overheid of medische dienst worden afgegeven en is geldig tot 180 dagen na de datum van het eerste positieve diagnostische testresultaat. Houders van een digitaal Covid-certificaat van de Europese Unie of een equivalent daarvan, hoeven geen aanvullende documenten voor te leggen.

Lees ook: Officieel: grenzen Sebta en Melilla gaan dinsdag terug open

Indien er bij de gezondheidscontrole een vermoeden is dat een persoon lijdt aan Covid-19 of aan een andere pathologie die een risico kan inhouden voor de volksgezondheid, zal hij of zij worden onderworpen aan een medische evaluatie, die kan leiden tot de activering van een protocol met de gezondheidsdiensten van het Nationaal Instituut voor Gezondheidsbeheer (Ingesa), aldus het besluit. Het ministerie waarschuwt dat iedereen die deze gezondheidsvoorschriften overtreedt, de toegang tot het Spaanse grondgebied zal worden ontzegd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team