Zoeken

Marokko verwacht grote graanzending van Oekraïne

18 mei 2023 - 15:00 - Economie

©

Marokko behoort tot de begunstigden van de laatste Oekraïense graanzendingen. Rusland wil dat er donderdag een einde komt aan de overeenkomst om Oekraïens graan over de Zwarte Zee te vervoeren.

Om de graanexport van Oekraïne mogelijk te maken bemiddelden de Verenigde Naties en Turkije in juli vorig jaar tussen Oekraïne en Rusland over een graanovereenkomst. Die werd op 22 juli 2022 in Istanbul ondertekend voor een periode van 120 dagen en in maart verlengd met 60 dagen, tot 18 mei. Rusland wil de overeenkomst na deze datum verbreken, tenzij er rekening wordt gehouden met extra eisen voor de export van graan en meststoffen. Als gevolg daarvan heeft een laatste schip Oekraïne woensdag verlaten.

Lees ook: Graanschepen uit Oekraïne onderweg naar Marokko

Volgens het Gemeenschappelijk coördinatiecentrum, dat toezicht houdt op scheepsbewegingen en inspecties uitvoert, vertrok een lading van 30.000 ton maïs bestemd voor Turkije uit Chornomorsk. Nog eens zes schepen met bijna 180.000 ton graan hebben de afgelopen dagen de havens van Chornomorsk en Odessa verlaten. Van deze schepen, die momenteel op inspectie wachten, is 62.000 ton maïs bestemd voor Saoedi-Arabië, 19.800 ton zonnebloemmeel voor Marokko, 32.611 ton maïs en 8704 ton sojabonen voor Egypte, 30.000 ton tarwe voor Soedan en 26.250 ton tarwe voor Turkije.

Lees ook: Toelichting bij stopzetting export Oekraïense tarwe naar Marokko

Dankzij de graanovereenkomst mogen schepen met graan over de Zwarte Zee varen, met als voorwaarde dat alle schepen geïnspecteerd worden in de haven van Istanbul. Oekraïne kon dankzij deze deal sinds juli vorig jaar meer dan 30 miljoen ton graan uitvoeren vanuit verschillende havens aan de Zwarte Zee.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team