Zoeken

Gouda in shock na ongeval Marokkaans gezin (video)

26 oktober 2022 - 19:00 - Wereld

©

De familieleden van het Marokkaans gezin dat omkwam in rivier De Lek bij Streefkerk in Nederland, kunnen het drama amper bevatten. In één klap verloren ze een 80-jarige vader, een moeder van bijna 70 en hun twee dochters van 48 en 38 jaar. Het verdriet is enorm. Ook binnen de Marokkaanse gemeenschap van Gouda.

De politie is nog volop bezig met het onderzoek, maar alles wijst op een noodlottig ongeval met desastreuze gevolgen. Ze reden die nacht waarschijnlijk per ongeluk het water in, vanwege problemen met de navigatie. De familieleden van het gezin zijn in shock, zo ook Taoufik, een neef van hen. "Dit is hartverscheurend. Het kan gewoon niet tot me doordringen dat dit gebeurd is". Taoufik vertelt dat de vier zaterdagavond in Rotterdam naar een bruiloft zijn geweest van de dochter van de zus van de overleden moeder. "Er was daar een besloten feest thuis." Zelf kon hij niet aanwezig zijn omdat hij op vakantie is in Marokko. "Dat vind ik nu zo moeilijk, want dan had ik hen daar nog voor het laatst kunnen zien", vertelt hij aan De Telegraaf.

Lees ook: Marokkaans gezin dood aangetroffen in rivier in Rotterdam

De familie plaatste na de verdwijning van de vier gezinsleden een wanhopige oproep om naar hen uit te kijken en ze organiseerden ook een zoektocht in een groepsapp met familieleden en vrienden. Taoufik besefte pas hoe ernstig het was toen hij zondag plotseling werd toegevoegd in de app. "Mensen gingen de verschillende mogelijke routes richting Gouda rijden." Inmiddels is het muisstil geworden in de groepsapp. "Het wil bij niemand echt doordringen. Iedereen is in shock, gewoon getraumatiseerd. Wel zijn we de hulpdiensten heel dankbaar dat de lichamen zo snel zijn gevonden. Voor hetzelfde geld waren ze nog honderden kilometers verder gesleurd. Dat helpt wel bij het proces om het een plekje te geven, ook al gaat dat nog heel moeilijk. Dit wens ik echt niemand toe."

Het gezin was zeer geankerd in de Marokkaanse gemeenschap van Gouda. "Ze hadden nooit problemen. Een van de overleden dochters had wel een verstandelijke beperking. Zij woonde nog thuis bij haar vader en moeder. Moeder had daar alle zorg over. De andere dochter werkte. Maar het was zo’n sociaal gezin. Ze hielden er ontzettend van om mensen in de omgeving te helpen. Dan kookten ze bijvoorbeeld voor anderen", vertelt Toufik. De vader was gepensioneerd en een vaste bezoeker van de En-Nour-moskee, zegt vrijwilliger Abdelkarim. "Ik heb hem vrijdag nog gezien. Het was zo’n aardige man, die altijd rustig bleef. Iedereen is ongelofelijk geschrokken. Het is ook zó zielig voor de familie. Hij kwam hier dan bidden, deed boodschappen bij de slager en ging gelijk naar huis. Het was echt een goede man, die altijd gezond leefde. Hij dronk niet, hij rookte niet. Maar kennelijk wilde Allah dit, als het moment komt, komt het."

Lees ook: Belgisch voetbaltalent Youssef Boujamaoui (12), broertje en zus komen om bij ongeval in Marokko

Fouad Khouakhi, secretaris bij de Marokkaans Islamitische Vereniging Assalam, vertelt dat de vader al zo’n 50 jaar in Gouda woonde. "Het is echt een bekend gezin in Gouda. De man van een van de overleden dochters is heel betrokken bij ons in de moskee. Voor hem is het vreselijk. Hij zat thuis te wachten totdat zijn vrouw thuiskwam en dat gebeurde maar niet. En toen hij haar belde, nam ze niet op. Zoveel leed binnen één gezin, het is echt onbeschrijfelijk. Voor ons is het al een klap, kun je nagaan hoe dat voor de directe nabestaanden is. Ik heb er geen woorden voor. Binnen een seconde is je hele leven omgeslagen", aldus Khouakhi.

Bladna.nl