Zoeken

Honderden aanwezigen op Djanaza-gebed voor Firdaous in Antwerpen

13 januari 2023 - 10:00 - Wereld

©

Woensdag kwamen vrienden, familieleden en buurtbewoners in grote getale naar de grote Moskee op het Kiel in Antwerpen voor het Djanaza-gebed voor de 11-jarige Firdaous uit Merksem. Het meisje werd maandagavond doodgeschoten. Vandaag wordt haar lichaam naar Marokko gerepatrieerd voor de begrafenis.

Het gebed voor de overledene zou pas om 14.45 uur beginnen, maar honderden mensen waren al voor de aanvang van het gebed in de moskee aanwezig, meldt Het Nieuwsblad. De vrijwilligers werden overdonderd door de grote opkomst. "Wacht maar, dit is slechts het begin", zei vrijwilliger Saïd van de El Fath En Nasr moskee. "De familie van Firdaous is zeer goed gekend in Antwerpen. De moeder Naziha is heel geliefd, iedereen wilde dan ook koste wat het kost aanwezig zijn om de familie te steunen", vertelde een vrijwilligster in de moskee.

Lees ook: Mama van doodgeschoten Firdaous verdrietig en boos

Naziha was enorm geraakt door de opkomst, maar kon na afloop de pers niet te woord staan. "Mijn klein meisje kreeg een kogel in haar hart, ook haar hand was geraakt. Ik heb haar gewassen en afscheid moeten nemen", zei ze diep verdrietig. Ook de vader (58) en twee zussen (13 en 18) raakten bij de aanslag lichtgewond. Zij hebben het ziekenhuis inmiddels verlaten, maar zijn enorm ontdaan door de tragische gebeurtenis. "Haar vader kan geen woorden meer zeggen van verdriet", aldus de moeder.

De hele Marokkaanse gemeenschap is zeer geroerd door het drama. Zaït en zijn vrienden vertelden aan Het Nieuwsblad dat ze er echt bij wilden zijn. "We moesten hier zijn. Firdaous is onze leeftijdsgenoot, dat maakt het allemaal extra moeilijk om te plaatsen. Zeker de manier waarop is heftig. We hopen dat zoiets nooit meer gebeurt, maar durven dat amper luidop zeggen. De ouders zijn er helemaal kapot van, en dat is maar logisch ook. Een onschuldig kind zo abrupt en op deze manier verliezen wens je zelfs je ergste vijand niet toe."

Lees ook: Nichtje (11) drugskoning Othman E.B. doodgeschoten in Antwerpen

Rachid wilde net als veel andere mensen uit de gemeenschap de herdenking ook niet missen, iedereen is enorm begaan met het gezin van Firdaous. "Dat merk je aan de enorme opkomst", zegt hij. "Met alle respect, maar een dodengebed voor een persoon van negentig die een fijn leven heeft gehad, trekt nooit zo veel volk. Hier voelt letterlijk iedereen de pijn van haar gezin. Ze is hier geboren en getogen en had nog een heel leven voor haar. Hier zijn geen woorden voor. Een absolute tragedie die zich nooit meer mag herhalen", besloot Rachid.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team