20 mei 2025 - 13:50 - Economie
Energiegiganten uit Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten investeren fors in de Marokkaanse zonne-energiesector. Ze steunen Marokko’s ambitie om in 2030 52% duurzame energie in de nationale mix te hebben en mogelijk wereldleider in zonne-energie te worden.
Een recent rapport van de Britse denktank Bourse & Bazaar onderstreept deze trend, waarbij Marokko’s sterke klimaatengagementen en coherente industriële strategie als belangrijke aantrekkingspolen gelden.
Lees ook: Australische miljardair wil zonne-energie uit Marokko verkopen aan Europa
Staatsfondsen als het Saoedische Public Investment Fund (PIF) en Mubadala uit Abu Dhabi, alsook private spelers als AMEA Power uit Dubai, zijn actief in Noord-Afrika, met een duidelijke focus op Marokko. Het Noor Ouarzazate-complex, medegefinancierd door het Saoedische ACWA Power en goed voor 580 megawatt, geldt als een van ’s werelds grootste zonneparken. AMEA Power ontwikkelt daarnaast parken in Taroudant, Tanger en El Hajeb, en Masdar voorziet met het Marokkaanse elektriciteit- en waterbedrijf ONEE ruim 19.000 huishoudens van zonnestroom.
De geïnstalleerde zonne-energiecapaciteit in Marokko zal volgens prognoses stijgen van 2,7 gigawatt in 2027 naar 2,97 gigawatt in 2028. Er zijn ook internationale projecten, zoals de 3800 kilometer lange onderzeese stroomkabel naar het Verenigd Koninkrijk, die in 8% van de Britse stroombehoefte moet voorzien. Het Marokkaanse agentschap MASEN ondersteunt investeerders in Rabat met vergunningen, toegang tot land en contractuele zekerheid.
Lees ook: Marokko kiest voor Zweedse technologie
Deze veelbelovende dynamiek wordt echter getemperd door enkele industriële beperkingen. De Marokkaanse wetgeving eist inzet van lokaal personeel, ook voor technische functies waarvoor expertise lokaal soms moeilijk te vinden is. Ook de verplichting om lokaal geproduceerde zonnepanelen te gebruiken, kan logistiek en levertijden bemoeilijken voor projectontwikkelaars.
Toekomst sterspelers Marokko baart bondscoach zorgen
Controverse rond Algerijnse scheidsrechter en Royal Air Maroc
Achraf Hakimi en Imaan Hammam in koppel?
België waarschuwt reizigers voor Marokko
Vader Lamine Yamal voor de rechter, dubbele rol in steekpartij
Fikse boete voor man die uitkering ontving tijdens vakantie in Marokko
Marokko kiest voor nieuw belastingstelsel
Royal Air Maroc floreert, Air Algérie blijft achter
Chinese auto-invasie in Marokko baart zorgen
Marokko’s kostelijke strijd om oogsten te redden
Russische diesel via Marokko naar Spanje gesmokkeld
Slim belasting besparen op je woning in Marokko
Emirates werft massaal cabinepersoneel in Marokko
Hollands groen verovert Marokko!