Zoeken

Gezonken schip bedreigt Marokkaanse kust

1 september 2022 - 18:40 - Wereld

©

Het vrachtschip OS 35, dat onderweg was naar Vlissingen in Nederland, heeft voor de kust van Gibraltar bij een botsing met een ander schip "aanzienlijke schade" opgelopen. De brandstof aan boord van het schip zou kunnen lekken en schade berokkenen aan de stranden van de Costa del Sol en zelfs van Marokko.

De situatie van het schip was volgens de Contingency Council van de regering (CCG) op woensdagavond nog stabiel, en de monitoring door drones en thermische beelden vanaf het land "bracht geen significante veranderingen aan het licht". Juan Franco, de burgemeester van La Línea de la Concepción, hoopt dat het brandstofverlies van het schip dat voor de oostkust van Gibraltar aan de grond liep, de stranden van Gibraltar en de Costa del Sol niet zal bereiken. De regering van Gibraltar zou deze donderdag beginnen met het verwijderen van de brandstof uit het schip, meldt La Voz del Sur.

Lees ook: Frans vliegdekschip met radioactief materiaal in Marokkaanse wateren

Het gestrande schip is donderdagmorgen door specialisten onderzocht, maar deskundigen vrezen dat de verslechtering van de weersomstandigheden de structuur van bulkcarrier verder zou kunnen aantasten. "De meest recente beelden om 09:30 laten buien zien die richting het noorden van Marokko trekken. Deze zouden in de komende uren lichte regen kunnen brengen in Gibraltar", aldus de officiële weerdienst van Gibraltar.

Alles zal in het werk worden gesteld om de gelekte brandstof uit de zee te verwijderen, aldus de mededeling. "OS 35 is reeds omgeven door een oceaanbarrière die eventuele olielozingen zou moeten indijken. Er lijkt nog geen olie gelekt te zijn," zei Fabian Picardo, de voorzitter van de CCG, die de zaak met vice-admiraal David Steel besprak.

Lees ook: Aanvaring tussen veerboot Balearia en containerschip

Krachtens de bepalingen van de wet op civiele rampen, is de noodtoestand uitgeroepen en zullen alle beschikbare middelen worden ingezet. Alle andere dagelijkse activiteiten in de haven van Gibraltar zijn opgeschort om de beschikbaarheid van middelen te waarborgen. Het gemeentebestuur van Algeciras heeft het plaatselijke actieplan voor kustverontreiniging in werking gesteld, in afwachting van mogelijke milieu-incidenten als gevolg van de situatie.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team