Zoeken

Frankrijk: soefi’s flink op de proef gesteld door coronavirus

19 mei 2021 - 19:10 - Wereld

©

De soefimoslims in de Franse stad Thuré moeten het door de coronaviruspandemie al ruim een jaar zonder hun religieuze traditie van zang en dans zien te stellen. Ook verloor de gemeenschap tijdens de pandemie zijn geestelijke leider. Toch kijken de soefi’s positief naar de toekomst er voorspellen ze een ware "Saturday Night Fever" als iedereen gevaccineerd is en hun nieuwe leider, de zoon van de overleden Marokkaanse sjeik Sidi Mohammed Mokhtar Habri, in Frankrijk is aangekomen.

"Het is erg ingewikkeld. We zagen elkaar bijna een jaar niet meer. Toen we elkaar eindelijk te zien kregen, was het met de maskers, de vorst, de afstand. We moesten onze manier van doen veranderen, vooral met de dansen: in plaats van dicht bij elkaar te zijn, hand in hand, zijn we 3 of 4 meter van elkaar verwijderd. We zien elkaar een keer per week, maar we zijn niet meer zo talrijk: 2 of 3 tegen 20 of 30 eerder," klaagt de vicevoorzitter van de Derkaouia Habria Reflection Circle, Abdelhali Derouiche. Het broederschap is op 7 mei 2014 opgericht om Allah te aanbidden door middel van zang en dans.

Naast de belemmeringen voor de rituelen van de soefi’s door het coronavirus, verloor het broederschap op 2 april zijn religieuze leider, de Marokkaanse sjeik Sidi Mohammed Moktar Habri, meldt de krant Center Presse. "Zijn zoon, Sidi Mohammed Ali Habri, volgt hem op. Hij is 27 jaar oud en was aanvankelijk opgeleid tot imam. Hij leerde de koran uit zijn hoofd en studeerde islamitische jurisprudentie", vertelt Derouiche. Ook zegt de vicevoorzitter van het broederschap dat hun nieuwe leider in Marokko de beheerder is van het soefi-gezelschap Zaouia. In september komt Sidi Mohammed Ali Habri naar Frankrijk.

De soefi’s in Thuré hopen hun dans- en zang rituelen weer op volle sterkte te kunnen hervatten als de coronacrisis achter de rug is. "We zouden met het einde van de Ramadan nog een paar mensen moeten hebben, en zeker ook als de mensen eenmaal zijn ingeënt. We missen jonge mensen in de vereniging. De meesten zijn tussen de 50 en 60 jaar oud. Het wordt Saturday Night Fever als iedereen eenmaal is ingeënt", belooft Derouiche.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team