Frankrijk-Marokko: Spaanse pers bekritiseert Mexicaanse scheidsrechter

18 december 2022 - 16:00 - Sport

©

De Mexicaanse scheidsrechter Cesar Arturo Ramos Palazuelos is na de wedstrijd tussen Marokko en Frankrijk in de halve finale van het WK 2022 in Qatar, onder vuur van de internationale media komen te liggen. Met name de Spaanse pers heeft veel kritiek.

De Spaanse pers verwijt de Mexicaanse scheidsrechter Cesar Arturo Ramos Palazuelos dat hij de halve finalewedstrijd tussen de Atlas Leeuwen en de Bleus, op dinsdag 14 december in het Al Bayt Stadion in de stad Al Khor, "maar halfbakken" heeft geleid. Marokko zou twee strafschoppen verdiend hebben, maar Ramos raadpleegde niet eens de VAR met betrekking tot de overduidelijke fouten. Hij zou de rol hebben gespeeld van een 12ᵉ speler voor het Franse team, aldus de Spaanse pers.

Volgens de Spaanse krant Mundo Deportivo was de eerste fout "te zien in de 26ᵉ minuut, toen Theo Hernandez probeerde een bal uit zijn verdedigingsgebied te halen en daarbij duidelijk Sofiane Boufal tackelde. De tweede fout werd geregistreerd voor het einde van de eerste helft. Met een 1-0 voorsprong voor Frankrijk was er nog een controversieel schot nadat twee Marokkaanse spelers in het Franse strafschopgebied waren gevallen. Maar de scheidsrechter was onprofessioneel en nam niet de juiste beslissing.

De Spaanse krant Marca citeerde de Spaanse scheidsrechter Borel Gieres: "Het is een verwarrende wedstrijd, maar ik zie een penalty van Theo Hernandez op de Marokkaanse speler. Hij maakte een overtreding in het strafschopgebied". Hij stelt ook dat "er een quasi unanimiteit is over wat er is gebeurd tijdens de wedstrijd tussen Marokko en Frankrijk; het is een scheidsrechterschandaal".

De Marokkaanse Voetbalbond (FRMF) heeft een klacht bij de FIFA ingediend over de scheidsrechter van de halve finale. "De FRMF heeft een brief gestuurd naar de bevoegde instantie over de scheidsrechter die volgens verschillende scheidsrechterspecialisten het Marokkaanse team van twee onbetwistbare straffen heeft onthouden", aldus de Marokkaanse voetbalbond in een verklaring.