Zoeken

Hoe een veelbelovende Marokkaans-Nederlandse rechtenstudent radicaliseert

18 november 2022 - 18:00 - Cultuur

©

Vanaf deze week is het misdaaddrama ’The Way to Paradise’, het speelfilmdebuut van de Marokkaans-Nederlandse regisseur Wahid Sanouji, te zien in de bioscoopzalen. Metro maakt een recensie van het (niet zo) fictieve verhaal over een jonge rechtenstudent die zich staande moet houden in een maatschappij die hem constant uitkotst en uiteindelijk kiest voor de jihad.

The Way to Paradise vertelt het verhaal van Najib, een jonge, in Nederland geboren Marokkaan, die net zijn rechtenstudie heeft afgerond en graag zijn master wil halen. Najib woont in Amsterdam West met zijn familie en heeft een vriendin. Kortom alles gaat de goede weg op tot zijn oudere broer wordt opgepakt voor criminele activiteiten. Najib moet voortaan voor zijn familie zorgen en voelt zich genoodzaakt zijn studie te stoppen om geld te kunnen verdienen.

Lees ook: Adil en Bilall over film Rebel: "Ook vrienden vetrokken naar Syrië"

In zijn pogingen om te voorzien in de behoeften van zijn familie wordt Najib geconfronteerd met vooroordelen en racisme. Ook de onfrisse contacten van zijn broer dragen bij tot de afbrokkeling van al zijn zekerheden. Wanneer hij de wanhoop nabij is wordt hij benaderd door Brahim die zegt dat hij hem wil helpen maar in feite misbruik maakt van zijn kwetsbaarheid en hem uiteindelijk overtuigt dat hij een Jihadstrijder moeten worden.

Lees ook: Maryam Hassouni rekent af met giftige filmindustrie

Een groot aantal scènes speelt zich af op bekende plekken in Amsterdam-West en schetst met name de aftakeling van het vertrouwen van Nabil in de Nederlandse samenleving. In de trailer van de film wordt de vraag gesteld: "Weet jij waarom er hier nog nooit een aanslag is gepleegd? Het antwoordt is tekenend voor het gevoel van de onmacht van Nabil in de film. "Omdat wij als moslims van Nederland houden. Maar houdt Nederland van ons?"

Bladna.nl