Zoeken

Fel debat over uitkeringsfraude naar Marokko in België

25 juli 2025 - 18:50 - Marokko

©

In België woedt een discussie over de omvang van sociale fraude, waarbij de federatie van Brusselse OCMW’s zich verweert tegen het beeld van een "lek" sociaal systeem. Dit naar aanleiding van recente publicaties die misbruik van sociale voorzieningen aan het licht brachten.

De aanleiding voor de discussie was een bericht in La Dernière Heure over een Belgisch-Marokkaanse vrouw die sociale huisvesting, ziekteverzekering en een invaliditeitsuitkering in Brussel ontving, terwijl ze al jaren als advocaat in Marokko werkte. Georges-Louis Bouchez, voorzitter van de MR, reageerde hierop fel en sprak van een "zeef" in het sociale systeem die de gemeenschap miljoenen euro’s kost door falende controles. De voorzitter van het Brusselse OCMW verzekert echter dat de hulp aan de betrokken persoon al maanden geleden, na de ontdekking van de fraude, is stopgezet.

Lees ook: 12.000 euro uitkering terugbetalen na ongemelde Marokko-trip

De OCMW-federatie erkent de noodzaak om fraude te bestrijden, maar benadrukt dat hiervoor meer middelen nodig zijn. "Er zijn misschien dingen die OCMW’s niet zien, maar we hebben middelen nodig voor de strengst mogelijke controles," legt een woordvoerder uit. Hij gaf een voorbeeld van een frauduleuze zaak die enkel dankzij de scherpe boekhoudkundige kennis van een sociaal assistente werd opgespoord. Naast maatschappelijk werkers is gespecialiseerd personeel met banden met justitie essentieel in de strijd tegen fraude. De federatie wijst er echter op dat het onterecht is om het hele systeem te stigmatiseren vanwege enkele fraudeurs.

Lees ook: Marokkanen mogelijk uitgesloten van sociale huur in België

Georgy Manalis, directeur van de federatie van Brusselse OCMW’s, stelt dat sociale fraude binnen de OCMW’s minimaal is en van veel minder belang dan bijvoorbeeld fiscale fraude. "Om een grote impact te hebben op de maatschappij, moet sociale fraude jaren duren of heel veel dossiers betreffen, aangezien de bedragen van de uitkeringen nooit buitensporig zijn," aldus Manalis. Hij erkent dat dergelijke gevallen reacties uitlokken bij politici en burgers, maar benadrukt dat het systeem "verre van een zeef" is en dat er al veel controlemiddelen bestaan, zoals het stopzetten van hulp als informatie wordt geweigerd.

Lees ook: Advocate ontvangt uitkering in België, maar werkt en woont in Marokko

De OCMW’s erkennen dat, hoewel fraude minimaal is, elke vorm van fraude bestreden moet worden en dat dit extra middelen vereist. Georges-Louis Bouchez pleitte daarom voor het verbinden van akkoorden aan criteria voor informatie-uitwisseling tussen staten. Dit is een knelpunt voor OCMW’s, aangezien informatie-uitwisseling complexer is voor niet-Belgen, vooral buiten het Schengengebied. Normaal gesproken worden uitkeringen opgeschort als een begunstigde langer dan een maand buiten België verblijft, wat vaak wordt gesignaleerd door grenspolitie. De komende hervorming van de werkloosheidswetgeving zou de situatie echter verder kunnen bemoeilijken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2025 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team