Zoeken

Fatwa over doodstraf tegen bekering in Parlement

30 april 2013 - 15:23 - Marokko

©

Het Marokkaans parlement gaat een omstreden fatwa bespreken, dat de doodstraf goedkeurt tegen moslims die zich tot een ander geloof hebben bekeerd. Abdellatif Ouahbi van de Authenticiteit en Moderniteit Partij, wil hier vragen over stellen.

Ahmed Toufiq, minister van Islamzaken, zal uitleg moeten geven over de uitvaardiging van "gevaarlijke fatwa’s" door imams. Ook Mustapha Ramid, minister van Justitie, zal een aantal vragen moeten beantwoorden, met name over het beleid van zijn afdeling in dergelijke gevallen.

De fatwa bestaat al meer dan een jaar, maar werd aan het licht gebracht na de publicatie van een verzameling juridische adviezen van de Ulema Raad van Marokko.

Volgens waarnemers gaat het om een politieke zet van de Islampartij aan de macht. De PJD wil zijn islamistische roeping herinneren, en de impact analyseren van een dergelijke maatregel bij het groot publiek.

Vrijdag 19 april werd in de Ouhud moskee in Safi, in het bijzijn van Koning Mohammed VI, een preek gegeven over de vrijheid van godsdienst. Daarbij werd erop attent gemaakt dat enkel de Koning, Leider der Gelovigen, bevoegd is om zich over dergelijke zaken uit te spreken in Marokko.

Een theoloog ondervraagd door onze Franse versie Bladi.net, bevestigt dit en stelt dat "het niet voor niets is dat de imam de Koning erop wees dat er geen dwang is in de godsdienst".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team