Zoeken

Te veel winkelcentra in Marokko?

22 mei 2024 - 10:00 - Marokko

©

De snelle toename van winkelcentra in Marokko baart zorgen. De recente sluiting van verschillende franchises roept vragen op over de levensvatbaarheid van dit winkelconcept.

"Hoewel de opening van winkelcentra de economie kan stimuleren door banen te creëren en een moderne winkelervaring te bieden, bestaat er het risico van verzadiging", analyseert Anouar El Basrhiri, directeur van TMS Consulting, in een gesprek met Challenge. "Dit kan de concurrentie met de traditionele detailhandel vergroten en kleine retailers bedreigen."

Lees ook: Winkels verlaten massaal Arribat Center in Rabat

In Marokko is bijna 90% van de retailsector in handen van internationale ketens die zich via franchises of zelfstandig vestigen. De resterende 10% zijn nationale merken. "Deze sterke concurrentie, gebaseerd op lage prijzen en vestiging op zeer grote oppervlakten, laat geen ruimte voor andere merken of groepen om zich te ontwikkelen", schrijft het blad.

Marokkaanse groepen met een of meerdere franchises van internationale ketens zijn het talrijkst in de sector. En zij "lijden het meest", legt het weekblad uit. "Want naast belastingen en huur die soms erg hoog kunnen zijn, ondervinden ze ook de conjuncturele omstandigheden op wereldschaal met het faillissement van de moederbedrijven."

Lees ook: Morocco Mall: Marrakech zal nog moeten wachten

"Deze cartografie van de retailsector biedt de eindconsument weinig keuze", merkt het magazine op. "Hij/zij krijgt een aanbod dat niet past bij zijn/haar koopkracht." Volgens expert Amine Megzari zou de staat de creatie van Marokkaanse merken moeten steunen en de fiscale lasten voor Marokkaanse groepen met internationale merken moeten verlichten, zodat zij betaalbare prijzen kunnen aanbieden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team