Zoeken

Aankoop F-35 straaljagers door Marokko krijgt vorm

20 januari 2021 - 15:40 - Marokko

©

Marokko heeft de ambitie om het beste militair uitgeruste land van Afrika te worden. Gesteund door Washington is het koninkrijk bezig met de aanschaf van een ruime militaire uitrusting.

Om zijn doel te bereiken, moderniseert Marokko zijn F-16-vloot met de concretisering van een aankoopcontract van 3,78 miljard dollar voor 25 extra F-16’s. Daarnaast heeft Rabat 36 Apache-helikopters en een MIM-104 Patriot grond-luchtsysteem besteld.

Bovendien is Marokko één van de 22 landen die Raytheon AIM-120 AMRAAM geavanceerde lucht-luchtraketten voor middellange afstand zal ontvangen, met een contract van 768 miljoen dollar dat in februari 2023 moet worden afgerond. Dat bevestigt het Amerikaanse ministerie van Defensie volgens Hespress.

Marokko krijgt de steun van Washington om op militair vlak, het beste uitgeruste land van Afrika te worden. Als grootste wapenleverancier van Marokko opent de Amerikaanse regering de deur voor de export van de Lockheed-Martin F-35A ’Lightning II’ naar het koninkrijk. De mogelijke verkoop valt echter onder de voorwaarden van de nieuwe wet "Secure F-35 Exports Act of 2020". Volgens bronnen is Rabat op de goede weg om dit wapen te verwerven als onderdeel van een bilaterale overeenkomst, gericht op het versterken van de pioniersrol van Marokko in de strijd tegen terroristische organisaties op het Afrikaanse continent. De F-35 wordt begeerd door verschillende landen omdat de uitrusting volgens internationale militaire rapporten, meerdere gevechtsmogelijkheden biedt.

Abdelhamid Benkhattab, professor politieke wetenschappen aan de Mohammed V Universiteit, gaat ervan uit dat "de Verenigde Staten de komende jaren militaire uitwisselingen met Marokko zal versterken en ontwikkelen, het land voorzien van de nieuwste technologieën waarover andere Arabische landen niet beschikken, met uitzondering van Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten". Deze strategische oriëntatie moet nog wel worden goedgekeurd door het Amerikaanse Congres, maar die heeft in principe "geen bezwaar, want Marokko is een strategische en historische bondgenoot van de Verenigde Staten".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team