Zoeken

Waarschuwing voor excessief gebruik Marokkaanse fosfor

14 maart 2023 - 08:00 - Economie

©

Marokko bezit momenteel de grootste voorraad fosfor ter wereld, maar het overmatig gebruik ervan kan een ramp veroorzaken die bekend staat als "phosphogeddon". Dat blijkt uit een Britse studie.

Britse onderzoekers waarschuwen voor het overmatig gebruik van fosfor. Volgens hen kan een overdadig gebruik van fosfor leiden tot ernstige tekorten aan meststoffen die de wereldwijde voedselproductie zouden verstoren. Bovendien veroorzaken de fosfaatmeststoffen, die via de akkers en het rioolwater in de rivieren, meren en zeeën terecht komt, meer algenbloei en aquatische dode zones die de visstand bedreigen, meldt The Guardian.

Lees ook: Fosfaat: Japan wendt zich tot Marokko

Daarnaast waarschuwen ze ook nog voor het feit dat het extreem gebruik van fosfor de uitstoot van methaan verhoogt, wat bijdraagt tot de opwarming van de aarde en de klimaatcrisis veroorzaakt door de uitstoot van stikstof. "We staan op een keerpunt", aldus professor Phil Haygarth van de universiteit van Lancaster. We kunnen de klok misschien terugdraaien, maar we moeten echt orde op zaken stellen en veel slimmer omgaan met fosfor. Doen we dat niet, dan riskeren we een ramp die we ’phosphogeddon’ noemen.

Lees ook: Omzet fosfaatgroep OCP stijgt door conflict Rusland-Oekraïne

Marokko heeft de grootste hoeveelheid fosfor ter wereld. Het wordt gevolgd door China en Algerije. De Amerikaanse reserves zijn gedaald tot slechts 1% van de vroegere niveaus. "Traditionele reserves van rotsfosfaat zijn relatief schaars en zijn uitgeput door de winning ervan voor de productie van meststoffen", aldus professor Penny Johnes van de Universiteit van Bristol, die gelooft dat "er geen leven op aarde kan zijn zonder fosfor".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team