Zoeken

EVA 11 Squadron: Spaanse luchtschild tegen Marokko

29 juli 2023 - 23:00 - Wereld

©

In de editie van juli-augustus 2023 heeft het tijdschrift Española de Defensa, van het Spaanse ministerie van Defensie, een artikel gepubliceerd over het luchtverkenning squadron "EVA 11", gevestigd in Cadiz, in het zuiden van Spanje en nabij het noorden van Marokko.

Het eskader EVA 11 heeft een Lanza 3D radar met een bereik van 470 kilometer, "ontworpen en geproduceerd door het Spaanse bedrijf Indra", waardoor het "de Straat van Gibraltar en Noord-Afrika" kan controleren, lezen we in het artikel dat de missie, de dagelijkse gang van zaken en de omstandigheden beschrijft waarin de soldaten van de Spaanse luchtmacht werken in dit eskader.

Lees ook: Spanje stuurt leger naar Melilla

Het gaat om een "moderne radar, aan de top van de technologie, draagbaar met grote capaciteiten, en die in primaire of secundaire modus kan werken", verduidelijkt het blad, dat op geen enkel moment Marokko vermeldt, maar eerder spreekt over een controle van het luchtruim van "de Straat van Gibraltar en Noord-Afrika" door deze radar.

Het gebied strekt zich uit van de Marokkaanse grens met Algerije in het oosten, het zuidwestelijk deel van Casablanca, Marokkaanse steden zoals Rabat, Fez en Tanger, evenals de autonome steden Ceuta en Melilla die door het koninkrijk worden geclaimd. Het omvat ook steden als Meknes, Kenitra, Sidi Slimane, Salé... waar de belangrijkste Marokkaanse luchtmachtbases zich bevinden.

Lees ook: Spanje wil net als Marokko Israëlische ’PULS’ raketwerper

Naast de twee enclaves blijft Marokko meerdere Spaanse eilanden en rotsen in Noord-Afrika en zelfs de Canarische Eilanden claimen. Spanje reageert traag op de Marokkaanse dreigingen. In augustus 2020, enkele weken na een vermeende inbreuk op haar luchtruim door twee F-5 straaljagers van de Koninklijke Marokkaanse luchtmacht, zette Madrid een Eurofighter straaljager in boven de Alboran Zee.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team