Zoeken

Europese Unie heeft invoer pluimveevlees uit Marokko niet verboden

13 oktober 2017 - 17:00 - Economie

©

De Marokkaanse interprofessionele federatie van de pluimveesector FISA heeft het bestaan ​​van een besluit van de Europese Unie om de invoer van Marokkaanse pluimvee naar de Europese markt te verbieden ontkend.

Volgens de FISA wordt in het rapport van de EU-experts die in september Marokko bezochten op geen enkel moment over een besluit van de Europese Unie om de invoer van Marokkaanse pluimvee te verbieden gesproken. De organisatie stelt tevens dat er anders geen tweede audit in september zou zijn uitgevoerd en nog minder een derde audit in december gepland zou zijn.

De federatie geeft wel toe dat de Europese experts meerdere opmerkingen hebben gemaakt over de informele functionering van de sector, met name wat betreft het vervoer van pluimvee. Om dit te verhelpen werden twee programmacontracten met de overheid gesloten, met als doel de ontwikkeling van de waardeketen van de pluimveesector.

Van 11 tot 22 september bezocht een groep Europese experts Marokko om controles uit te voeren op de productie van pluimveevlees met hoog oog op de export van Marokkaanse pluimveevlees naar Europa.

De Marokkaanse warenautoriteit ONSSA liet na het bezoek weten dat de audit betrekking had tot het gebruik van geneesmiddelen en pesticiden, contaminanten uit het milieu en de technische bekwaamheid van de veterinaire diensten van de ONSSA. De experts bezochten kip- en kalkoenboerderijen, slachthuizen, vleesverwerkende bedrijven, een farmaceutisch bedrijf en een particuliere veeartsenpraktijk.

Eerder deze week berichtten meerdere media dat Europa de invoer van Marokkaanse pluimveevlees had verboden vanwege de risico’s verbonden aan bepaalde ziekten. Marokkaanse pluimvee wordt onder meer niet genoeg beschermd tegen aviaire influenza en de ziekte van Newcastle.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team