Zoeken

Europese Hof verklaart vrijhandelsovereenkomst Marokko-EU nietig

12 december 2015 - 14:00 - Marokko

©

Het Europese Hof van Justitie heeft donderdag de vrijhandelsovereenkomst tussen Marokko en de Europese Unie deels nietig verklaard.

De overeenkomst heeft betrekking tot landbouw- en visserijproducten en werd in 2012 ondertekend. De onafhankelijkheidsbeweging voor de Sahara, Polisario, had de overeenkomst kort daarop aangevochten.

Voor het Europese Hof garandeert de overeenkomst tussen Marokko en de Europese Unie niet dat de winsten ten goede zullen komen aan de lokale bevolking in de zuidelijke regio’s.

"De soevereiniteit van Marokko over de Westelijke Sahara wordt niet erkend, hetzij door de EU of haar lidstaten, en in het algemeen door de VN", schrijft het hof in haar beslissing.

Het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde gisteren met onbegrip op het besluit. Rabat oordeelt dat de "vrijhandelsovereenkomst tussen het Koninkrijk Marokko en de Europese Unie niet in twijfel wordt getrokken", maar is echter verbaasd daar de overeenkomst "net zoals alle ondertekende bilaterale overeenkomsten voldoet aan de internationale legaliteit".

"Marokko stelt zich terecht vragen over het behoud van de contractuele samenwerking die beide partijen gedurende vele jaren hebben opgebouwd in de politieke, economische, menselijke en veiligheidssector.", aldus het ministerie. Marokko verwacht dat "de Europese Unie de nodige interne maatregelen zal treffen om een ​​definitieve oplossing te vinden". Gebeurt dat niet dan zal Marokko "de nodige maatregelen" treffen.

De Europese Unie heeft laten weten de mogelijkheid te onderzoeken om in beroep te gaan tegen de beslissing van het Europese Hof en benadrukt dat "de bilaterale overeenkomsten niet in twijfel worden getrokken".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team