Zoeken

Dordrechtse statiegeldjager Kamal: "Soms verdien ik 75 euro op een dag!"

17 augustus 2023 - 10:00 - Wereld

©

De 42-jarige Kamal trekt er regelmatig op uit met zijn fiets en tassen, speurend naar achtergelaten statiegeldflesjes en -blikjes in Dordrecht. Hoewel sommigen dit fenomeen onsmakelijk of beschamend vinden, vindt Kamal het geen probleem. "Vijftien euro per dag is makkelijk haalbaar," reageert de werkloze vader van twee kinderen.

Sinds de introductie in Nederland van statiegeld op plastic flesjes in juli 2021 en later op blikjes, is het aantal mensen dat deze items verzamelt toegenomen. Steden als Amsterdam beboeten nu zelfs sommige ‘statiegeldjagers’, omdat zij tijdens hun zoektocht afval rondom prullenbakken laten liggen.

Lees ook: Adnan bouwde in Rotterdam een digitaal ijs-imperium op

Kamal, ooit matroos en later werkzaam in een Belgische fabriek, legt uit dat naast het bijverdienen, zijn rondes ook bijdragen aan een schonere stad en zorgen voor dagelijkse routine. Hij merkt op dat na evenementen, zoals de Pasar Malam of Wantijlive, de opbrengst het hoogst is. Na Wantijlive verzamelde hij zelfs 75 euro aan statiegelditems.

Hoewel het inleveren bij supermarkten soms een uitdaging kan zijn door storingsgevoelige apparaten en beperkte inleverpunten, blijft Kamal vastberaden. Hij merkt op dat velen hun statiegelditems weggooien in plaats van in te leveren en zegt lachend: "Ze zeggen dat het geld op straat ligt. Dat is echt zo, maar je moet wel durven bukken."

Lees ook: Vader en zoon openen Marokkaans-Nederlands restaurant in Dordrecht

Ondanks de competitie op straat met andere verzamelaars, blijft de sfeer gemoedelijk. "Ik gun iedereen zijn geluk. Als iemand bij het station net een goede ronde heeft gemaakt, was hij er gewoon eerder. Dan kijk ik een eindje verderop", aldus Kamal in een gesprek met het AD.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team