Zoeken

Dood Mehdi Bouda in België: tragisch ongeval of fatale fout van politie?

28 maart 2024 - 23:00 - Wereld

©

Dinsdag werd in de Brusselse raadkamer de zaak bekeken van Mehdi Bouda (17), die in 2019 dodelijk werd aangereden door een politiewagen. De tragische gebeurtenis bracht de discussie over politiegeweld opnieuw op de voorgrond. Was het een ongeluk of begingen de betrokken agenten een fatale fout?

Op 20 augustus 2019 was Mehdi Bouda met vrienden in Brussel. Tijdens een drugscontrole door agenten in burger vluchtte de tiener weg. De agenten zetten de achtervolging in. Ondertussen kregen twee andere agenten een melding van een inbraak en reden met hoge snelheid naar de locatie.

Lees ook: België: broer doodgereden Mehdi wint Prijs voor Mensenrechten

Zonder sirene, maar met zwaailichten, scheurden ze door de straten. Op een zebrapad werd Mehdi Bouda aangereden door de politiewagen. Hij overleed later die nacht aan zijn verwondingen.

Uit onderzoek blijkt dat de agenten 98 km per uur reden in een zone 30. Volgens een verkeersdeskundige hadden ze Mehdi Bouda kunnen ontwijken als ze de snelheidslimiet hadden gerespecteerd.

De betrokken agenten gaven Bouda ook geen eerste hulp. Dat gebeurde pas vijf minuten later door andere agenten. Bovendien werd de bestuurder van de politiewagen die de tiener aanreed, in het verleden al acht keer veroordeeld voor verkeersovertredingen.

Lees ook: België: familie door politie doodgereden Mehdi eist gerechtigheid

De familie van Mehdi Bouda is aangeslagen en vraagt gerechtigheid. Ze hopen dat de raadkamer de agenten zal vervolgen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team