Zoeken

Marokko verbiedt film "Zanka Contact" (video)

21 oktober 2022 - 16:00 - Cultuur

©

Marokko heeft donderdag de vertoningslicentie opgeschort van de succesvolle film "Zanka Contact" van de Marokkaanse regisseur Ismael El Iraki, vanwege een nummer van de Sahrawi-zangeres en activiste Mariem Hassan. De film kreeg in september nog de hoofdprijs op het nationale filmfestival van Tanger.

Het Marokkaans Cinematografisch Centrum (CCM), dat verantwoordelijk is voor het verlenen en intrekken van filmvergunningen, meldt via een verklaring dat de film "Zanka Contact" geschorst wordt naar aanleiding van een controverse op sociale media over een muzieknummer van de overleden Sahrawi-zangeres Mariem Hassan in de film.

Lees ook: Gecensureerde boek over homoseksualiteit bestseller in Marokko

Het CCM legt in de verklaring uit dat de muziek van de Sahrawi-zangeres niet was opgenomen in het oorspronkelijke script waarvoor een overheidssubsidie van 4,2 miljoen dirham was toegekend. Het nummer in het ontvangen script "doet geen afbreuk aan de beginselen van het koninkrijk", aldus het CCM, dat de verandering kortgeleden heeft ontdekt, toen de film opnieuw werd bekeken.

Daarom heeft het CCM besloten "de commerciële en culturele vertoning van het werk op nationaal en internationaal niveau" te verbieden. Het centrum trok ook de professionele licentie in van de Marokkaanse regisseur Ismael El Iraki en stuurde de productiemaatschappij van de film een ingebrekestelling om de versie met het Sahrawi-lied in de komende 48 uur in te trekken en te vervangen door de originele versie.

Lees ook: Saoedi-Arabië verbiedt controversiële film Nisrine Erradi

Het CCM waarschuwt dat ze ook de goedkeuring waarmee de productiemaatschappij filmproducties in Marokko kan maken zal intrekken, indien dit niet gebeurt. Daarnaast behoudt het filmcentrum "zich het recht om juridische stappen te ondernemen" tegen de regisseur en producent van de film, omdat zij het script hebben gewijzigd. "Zanka Contact" vertelt het verhaal van een rockzanger die terugkeert naar zijn geboortestad Casablanca waar hij een prostituee met een gouden stem ontmoet en verliefd wordt.

Bladna.nl