Zoeken

Suiker: heeft Cosumar de regering beïnvloed?

13 maart 2011 - 09:53 - Economie

©

Het besluit van de overheid om de uitvoer van suiker te verbieden, zou beïnvloed zijn door de Marokkaanse firma Cosumar en niet het resultaat van een weloverwogen beleid van de overheid, zegt de dagblad Attajdid (nauw bij PJD).

Het bedrijf, dat toebehoort aan de holding SNI, zou de overheid hebben geleid deze beslissing te nemen, niet om de prijs van suiker plaatselijk te subsidiëren, maar om de belangrijkste suiker-industrie in Marokko te beschermen.

Volgens dezelfde bron geven de statistieken in de besluitvorming van de overheid aan dat de staat ingrijpt in opdracht van het bedrijf om het verschil te betalen tussen de gesubsidieerde prijs en de werkelijke prijs van suiker. Het bedrag hiervan loopt op tot 2 miljard dirham per jaar. In 2010 werden zowat 2,5 miljard dirham uitbesteed van het compensatiefonds in het voordeel van Cosumar.

Regering Abbas El Fassi heeft onlangs twee maatregelen getroffen rond suiker. De eerste maatregel is om de uitvoer van suiker te onderwerpen aan voorafgaande toelatingen en de tweede verplicht exporteurs het bedrag van de subsidies voor de suiker terug te betalen ​​aan het compensatiefonds.

Even ter herinnering, Marokko beschikt nu over een reserve van 100.000 ton suiker, zijnde het equivalent van slechts één maand verbruik.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team