Zoeken

Opschudding in Spanje na binnendringen Marokkaans leger

2 april 2014 - 20:14 - Marokko

©

De Spaanse NGO Prodein die migranten ondersteunt, protesteert in een verklaring tegen het binnendringen van Marokkaanse politieagenten en soldaten op Spaans grondgebied.

Op een bewijsfilmpje is te zien hoe meerdere Marokkaanse politieagenten en militairen illegale migranten achtervolgen binnen de hekken tussen Marokko en de Spaanse enclave Melilla.

Volgens de organisatie is het de eerste keer dat de Marokkaanse veiligheidskrachten illegale migranten tot in Spanje achtervolgen, om hen vervolgens terug naar Marokko te dwingen.

De voorzitter van Prodein eist uitleg van de Spaanse autoriteiten. "Waarom laten we Marokkanen ons land binnen om er illegale migranten op te halen, en dit in weerwil van onze wetten?", verklaarde hij op radio Cadena Ser.

De Spaanse autoriteiten oordelen echter dat er niets illegaals is in de aanwezigheid van Marokkaanse soldaten. "De aanwezigheid van de Marokkaanse veiligheidskrachten tussen de scheidingshekken is niet ongebruikelijk, omdat het deel uitmaakt van de steeds nauwere samenwerking met een land dat een gevorderde status heeft met de Europese Unie", schrijft de lokale regering van Melilla in een verklaring.

Bladna.nl