Zoeken

Columniste NRC onder vuur na opiniestuk over Marokkaanse moeders

29 december 2022 - 17:00 - Cultuur

©

Na haar kritische column van afgelopen weekend over Marokkaanse moeders in NRC, kreeg columniste Rosanne Hertzberger heel wat kritiek voor de kiezen. Het werd blijkbaar zelfs zo erg dat de virologe zich van Twitter heeft teruggetrokken.

In een column op kerstweekend schreef Hertzberger dat ze zich stoort aan de ’moederverheerlijking’ die op gang is gekomen sinds de verspreiding van beelden van de Marokkaanse voetballers die hun moeders knuffelen en met hen dansen tijdens het WK. Veel mensen hebben juist genoten van de kiekjes van onder meer voetballer Boufal, die met zijn moeder danste. Ook bij het onthaal van de Atlas Leeuwen in Rabat werden de moeders in het zonnetje gezet. Zij mochten samen met hun zoons op audiëntie bij Koning Mohammed VI.

Lees ook: Achraf Hakimi maakte vreugdedansje met moeder na ontmoeting met Koning (video)

Rosanne Hertzberger riep in haar column op om te stoppen met deze "verheerlijking van moeders", schrijft Metro. Want volgens haar schuilt hierachter een "pessimistisch plaatje". "De Marokkaanse vrouw is veel te veel moeder, en niets anders", schreef ze. "Meer dan de helft van de Marokkaanse studenten is vrouw, maar al dat talent, die ambitie en creativiteit, wordt na het huwelijk achter de voordeur opgesloten", aldus de columniste.

Lees ook: Barcelona: muurschildering Achraf Hakimi huldigt migrantenmoeders

Veel mensen reageerden verontwaardigd op haar "verschrikkelijke" column. Op sociale media confronteren ook veel Marokkaans-Nederlandse vrouwen haar met haar vooroordelen en gebrek aan kennis. "Onder haar column in NRC staat altijd dat Rosanne Hertzberger microbioloog is. Zou dat een rookgordijn voor haar domheid zijn?", schrijft bijvoorbeeld Henk Spaan.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team