Zoeken

Colombia ontkent erkenning Marokkaanse Sahara

1 november 2021 - 19:00 - Marokko

©

Colombia heeft, de door sommige media gepubliceerde informatie, formeel ontkend. Het land zegt de soevereiniteit van Marokko over de Sahara niet te hebben erkend.

Instructies zijn "gegeven aan de nieuwe Colombiaanse ambassadeur in Rabat, om de consulaire jurisdictie van de Colombiaanse ambassade in het Koninkrijk Marokko uit te breiden over het gehele Marokkaanse grondgebied, met inbegrip van de Sahara," aldus een gezamenlijke verklaring die afgelopen donderdag in Rabat werd uitgegeven, na gesprekken tussen minister Nasser Bourita van Buitenlandse Zaken, Afrikaanse Samenwerking en Marokkanen in het buitenland, en de vice-president en minister van Buitenlandse Betrekkingen van Colombia, Marta Lucia Ramirez. Op basis van dit persbericht schreven bepaalde media dat Bogotá het Marokkaanse karakter van de Sahara heeft erkend.

Lees ook: Colombia schaft visumplicht voor Marokkanen af

Op zaterdag heeft de Colombiaanse diplomatie een verklaring uitgegeven om opheldering te verschaffen. "Colombia blijft, zoals de vice-president en de minister van Buitenlandse Betrekkingen in het gezamenlijke communiqué met Marokko hebben verklaard, bij zijn historische standpunt van steun aan de verschillende resoluties van de Veiligheidsraad, en erkent de inspanningen van Marokko bij het zoeken naar een politieke, pragmatische, realistische en duurzame oplossing voor dit geschil, onder leiding van de VN," aldus het communiqué.

Lees ook: Spanje aarzelt om Sahara-erkenning van de VS te steunen

"In de verklaring verwelkomden de vice-president en de minister de benoeming van Staffan de Mistura, een nieuwe speciale gezant van de secretaris-generaal van de VN voor de Sahara," voegde dezelfde bron eraan toe. "De uitbreiding van consulaire bijstand om een betere en bredere aandacht voor Colombianen te garanderen impliceert in geen geval de erkenning van soevereiniteit", verduidelijkt de Colombiaanse diplomatie. Ze preciseren dat consulaire bijstand wordt vertaald in de administratieve handelingen die door buitenlandse onderdanen worden verricht en dat de vermelding van de Sahara in het kader van deze consulaire bijstand is inbegrepen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team