Zoeken

"Chokran" Mohammed VI: Faudel reageert op critici

16 januari 2024 - 21:30 - Cultuur

©

De Frans-Algerijnse raï-zanger Faudel, die in 2011 de Marokkaanse nationaliteit verkreeg, heeft gereageerd op de controverse die ontstond naar aanleiding van zijn lied "Chokran", opgedragen aan Koning Mohammed VI van Marokko.

De zanger, die in Algerije onder vuur kwam te liggen vanwege het nummer, heeft zijn beweegredenen verduidelijkt. Tijdens een persconferentie legde Faudel uit dat het lied bedoeld was als een dankbetuiging aan Marokko. "Ik heb dit lied met hart en ziel gezongen, zonder pretenties en zonder de bedoeling om politieke controverse op te wekken. Het is gewoon een eenvoudig geschenk om mijn dankbaarheid aan Marokko te tonen," zei hij. De zanger benadrukte dat hij geen spanningen wilde veroorzaken met zijn geboorteland Algerije.

Lees ook: Faudel: liedje voor Koning Mohammed VI en controverse

Faudel, die de Marokkaanse nationaliteit verkreeg via een besluit van Mohammed VI en getrouwd is met een Marokkaanse vrouw met wie hij Marokkaanse kinderen heeft, prees de gastvrijheid van Marokko. "Marokko is een land dat me heeft verwelkomd. Dit symbolische gebaar is bedoeld als dankbetuiging. Ik wilde mijn dankbaarheid uiten jegens het koninkrijk en zijn Koning", aldus de zanger.

Lees ook: President Algerije: Faudel reageert op controverse

"Als artiest zing ik in veel landen over de hele wereld en wil ik geen problemen met mijn land. Ik heb Algerije niet willen aanvallen door eer te betuigen aan Marokko en zijn Koning. Mijn lied ’Chokran’ is slechts een bescheiden geschenk als teken van dankbaarheid aan Marokko, een land met rijke tradities, een prachtige geschiedenis en een gewoonte om mensen van overal hartelijk te verwelkomen. […] Een eerbetoon aan een land betekent niet dat je een ander land denigreert", concludeert Faudel.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team