Zoeken

Celstraf voor mannen die Koning Mohammed VI wilden oplichten

10 september 2020 - 14:40 - Wereld

©

Anthony Lazarevitch en Gilbert Chikli, twee Fransmannen die hadden geprobeerd Koning Mohammed VI en meerdere andere bekende figuren in de wereld op te lichten, zijn door een Parijse rechtbank tot 7 en 10 jaar gevangenisstraf veroordeeld.

De twee verdachten stelden zich voor als Jean-Yves Le Drian, voormalige Franse minister van Defensie. Lazarevitch was in eerste aanleg tot dezelfde straf veroordeeld. Van Chikli werd de gevangenisstraf met een jaar verlaagd in beroep.

Alle oplichtingen en pogingen tot oplichting vonden tussen 2015 en 2017 plaats. Naast Koning Mohammed VI waren ook de president van Gabon, de bedrijven Ubisoft en PSA, of nog de aartsbisschop van Parijs door de verdachten gecontacteerd zonder in de val te lopen.

Andere beroemdheden zoals Aga Khan, de eigenaar van de groep Château Margaux en een rijke Turkse zakenman waren minder op hun hoede en betaalden samen ruim 55 miljoen euro aan de oplichters.

Anthony Lazarevitch en Gilbert Chikli zullen een schadevergoeding van 55,6 miljoen euro moeten betalen aan de slachtoffers. Een boete van 2 miljoen euro die in eerste aanleg aan de twee was opgelegd, werd in beroep geannuleerd. Vier andere verdachten in dezelfde zaak werden tot gevangenisstraffen van 15 maanden tot vijf jaar veroordeeld.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team